Info

BiH: Njemačka treća najzanimljivija destinacija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH: Njemačka treća najzanimljivija destinacija – Njemačka kao turistička destinacija bilježi sve veći rast posjeta na brojnim tržištima u razvoju, što potvrđuju istraživanja tržišta Turističke organizacije Njemačke na osnovu nedavnih studija tvrtke IPK International, saopštila je Njemačka turistička zajednica.

Gosti iz Bosne i Hercegovine su u 2015. godini ostvarili 197.000 putovanja u Njemačku i time odabrali ovu zemlju kao treću najzanimljiviju destinaciju u Evropi (nakon Crne Gore i Hrvatske).

Statistike pokazuju da 26 posto gostiju iz Bosne i Hercegovine dolazi u Njemačku na odmor, a poslovno tek 9 posto posjećuje njemačke sajmove. Najčešći su posjetitelji u dobi između 15 i 34 godina i po danu troše 36 eura.  Bh. građani najčešće putuju u Njemačku kombi prevozom 36 posto, automobilima 32 posto i avionima 27, zadržavajući se duže od osam noći.

“Čvrsto pozicioniranje Njemačke kao turističke destinacije u regiji najbolja je potvrda strateške posvečenosti i angažmana na tržištima regije. Na temelju trenutačnih prognoza, do 2020. godine možemo očekivati godišnji rast u prosjeku 3 posto u ukupnom broju od 2,4 miliona putovanja iz ove regije u Njemačku”, izjavila je predsjednica Upravnog odbora Turističke zajednice Petra Hedorfer.

Za Njemačku, kao turističku destinaciju, značaj ovog tržišta nastavlja rasti. Od 2012. do 2013. ostvaren porast od 4,6 posto to jest sa 1,8 na skoro dva miliona putovanja, Njemačka je s dva miliona putovanja i tržišnim udjelom od 14 posto već danas omiljena turistička destinacija stanovnika zemalja balkanske regije i time prednjači u odnosu na susjedne zemlje poput Grčke i Turske svaka po 11 posto , Italije 9 posto ili Mađarske 7 posto, navodi se u saopštenju.

Njemačka turistička zajednica 2012. godine otvorila je u Beogradu regionalni ured kako bi ciljano razvijala ovdašnji tržišni potencijal. Ovaj je ured od tada zadužen za promociju na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Rumunije i Srbije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno