Politika

Svi zastupnici Skupštine ZDK-a podržali Nacrt zakona o turizmu ZDK-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Glasovima svih 29 prisutnih zastupnika, Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas, na svom prvom ovogodišnjem zasjedanju, Nacrt zakona o turizmu ZDK-a.

Nacrt je upućen u javnu raspravu koja će u narednih 60 dana biti provedena u svim općinama i gradovima tog kantona.

Ministar gospodarstva Zlatko Jelić, u obrazloženju tog dokumenta, podsjetio je kako još od 2015. godine ne postoji sličan zakon na nivou Federacije BiH pa su se u tom ministarstvu odlučili izraditi zakon za područje ZDK-a. Radi se, napomenuo je, o krucijalnom dokumentu za razvoj turizma na području tog kantona.

-Nacrtom se predviđa osnivanje Turističke zajednice ZDK-a te je omogućeno osnivanje općinskih i gradskih turističkih zajednica, što ranije zakonsko rješenje nije dozvoljavalo – podvukao je.

U cilju koordinacije aktivnosti TZZDK-a i turističkih zajednica općina i gradova, predviđeno je i formiranje Turističkog vijeća ZDK, koje će činiti direktor TZZDK, direktori ili ovlašteni predstavnici lokalnih zajednica te jedan predstavnik Ministarstva privrede ZDK.

Osnivač TZZDK na prijedlog Vlade ZDK, bit će Skupština ZDK. Vlada ZDK je, dodao je Jelić, već za ovu godinu osigurala 100.000 KM za finansiranje “redovnih troškova TZZDK”. Pripremne poslove za formiranje TZZDK obavit će Ministarstvo gospodarstva, a sjedište će biti u Zenici.

Boravišna taksa iznosit će dvije KM, a sredstva prikupljena po osnovu boravišne takse, raspoređivat će se na način da će 70 posto tog iznosa pripasti turističkim zajednicama ili nadležnim službama za turizam u loklanim zajednicama, a 30 posto će pripadati TZZDK-a.

Donošenjem ovog zakona, pojašnjava Jelić, naplatom boravišne takse povećat će se i javni prihodi. Očekivanja su da će na godišnjem nivou, po tom osnovu, biti prikupljeno oko 150.000 KM.

-Bitno je naglasiti da Nacrt zakona o turizmu ZDK-a ne propisuje obavezu gospodarskih subjekata za plaćanje članarine turističkim zajednicama, a što je predstavljalo jedan od niza parafiskalnih nameta koji dodadatno opterećuju gospodarstvenike – pravna i fizička lica. Tekst zakona obuhvata pet dijelova sa 11 poglavlja – kazao je Jelić.

Skupština je, po skraćenom postupku, usvojila i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika ZDK, koji je Vlada ZDK usvojila na prošlodemičnoj, vanrednoj telefonskoj sjednici te ga uputila u skupštinsku proceduru.

Svi prisutni zastupnici glasali su i za Nacrt zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, za koji Skupština ZDK utvrđuje svoje mišljenje.

Nekoliko zastupnika, iz više političkih opcija, pokrenulo je i inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o podršci porodicama s djecom, s ciljem da porodilje i u tom kantonu, u periodu od godinu dana, ostvare naknadu u iznosu od 1.000 KM ili “visine prosječne plaće u FBiH”.

Prijedlog izmjena treba pripremiti Ministarstvo rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK. Zastupnik NES-a Ramo Isak, koji je bio jedan od podnosilaca inicijative za ostvarivanje prava na porodiljne naknade porodiljama iz tog kantona, pokrenuo je i inicijativu za kupnju “jednog ili dva helikoptera” za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.

Naveo je kako bi se već za “dva i po miliona KM mogla kupiti dva helikoptera”, a da bi se novac mogao namaknuti i iz raspoloživih fondova Evropske unije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno