Politika

NES ZDK: Inicijative, pitanja i prijedlozi skupštinskog poslanika Rame Isaka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poslanik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, dr.sc. Ramo Isak, na skupštinskom zasjedanju od 03.01.2022. godine pokrenuo je nekoliko inicijativa koje se odnose na vladavinu prava, socijalnu zaštitu i sigurnost građana ZDK.

U posljednje vrijeme učestali su javni istupi gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, izrečeni za javnom govornicom Gradskog vijeća i u njegovim medijskim nastupima, o navodnom protivzakonitom postupanju prema njemu dok se nalazio u pritvorskim prostorijama PU Zenica, po nalogu Kantonalnog tužilaštva Zenica, kao osumnjičenik za teške oblike organiziranog kriminala.

U navedenim istupima Kasumović je iznio tvrdnje da mu je tokom pritvora nepoznato lice, u civilu, navodno ponudilo da u zamjenu za odstupanje sa pozicije gradonačelnika prihvati neku drugu poziciju u Sarajevu, uz odustajanje od daljnjeg krivičnog postupka. S obzirom na težinu iznesenih tvrdnji, te činjenicu da su lica koja se nalaze u pritvoru pod posebno propisanim pravilima i procedurama, Ramo Isak zatražio je da nadležni organi pod hitno provjere sve iznesene navode, i poduzmu zakonom predviđene mjere protiv odgovornih osoba.

To podrazumijeva da je i gradonačelnik Kasumović dužan da podnese odgovarajuću prijavu nadležnoj Policijskoj upravi Zenica, ili Kantonalnom tužilaštvu Zenica, kako bi isti mogli provesti istragu i rasvijetliti sve činjenice i okolnosti u vezi sa prijavom i njegovim navodima. U suprotnom, Isak zahtijeva da nevedeni organi postupe u skladu sa svojim nadležnostima i da do kraja istraže iznensene tvrdnje, te da o tome što prije obavijeste javnost.

Dr. sc. Ramo Isak pokrenuo je i inicijativu da se svim porodiljama na području Zeničko-dobojskog kantona poveća naknada na 1.000,00 KM za vrijeme njihovog porodiljskog bolovanja. Na taj način bi se izvršilo usklađivanje statusa porodilja sa drugim kantonima, a time i omogućio stimulativan odnos prema politici nataliteta u kantonu i materijalna podrška porodicama sa djecom.

U cilju daljnjeg jačanja materijalno-tehničkih kapaciteta u oblasti sigurnosti u kantonu, Isak je predložio pokretanje inicijative za nabavku helikoptera. Ova inicijativa proizilazi iz potrebe urgentnog odgovora na potencijalne sigurnosne izazove, kao što su prirodne i druge nepogode, saobraćajne nezgode sa većim posljedicama s ciljem urgentnog zbrinjavanja povrijeđenih lica, potrage i aktivnosti civilne zaštite i gorske službe spašavanja, te drugi sigurnosni izazovi – globalnog i lokalnog karaktera.

Saopćenje za javnost



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno