Politika

KO SDP ZDK: Ukinuti diskriminaciju porodilja u ZDK je čin opstanka društva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Klub zastupnika SDPBiH u Skupštini ZDK uputio je u proceduru inicijativu kojom bi se omogućila jednaka prava za sve porodilje bez obzira na radno – pravni odnos , te da porodiljska naknada ne može biti niža od prosječne plate u Federaciji BiH za prethodnu godinu.

Predloženo je da se po hitnom postupku pripreme i upute u skupštinsku proceduru izmjene i dopune dijela Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom, odnosno članove navedenog Zakona koji se odnose na naknade umjesto plaće ženi – majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje sa posla, radi trudnoće, porođaja i njege djeteta.

Novim bi se zakonskim rješenjima izjednačila prava na porodiljske naknade, iznosi porodiljskih naknada  zaposlenih i nezaposlenih porodilja koje imaju prebivalište u Zeničko-dobojskom kantonu, zatim da se u izmjenama i dopunama navedenog Zakona utvrdi da nova visina mjesečne naknade za porodilje u Zeničko-dobojskom kantonu, bez obzira na radno – pravni status, ne može biti niža od prosječne plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu.

Iznosi porodiljskih naknada u BiH nisu ujednačeni, zavise od mjesta prebivališta, nivoa vlasti i radnog statusu porodilja jer BiH nema državni zakon koji regulira ovu oblast.

Skupština Kantona Sarajevo i Skupština Tuzlanskog kantona su usvojili gore navedene izmjene i dopune Zakona, što je otvorilo diskusiju u javnosti o diskriminaciji i nejednakosti među porodiljama u BiH.

Smatramo da su postojeća zakonska rješenja o pravima i naknadama porodilja u Zeničko-dobojskom kantonu diskriminirajuća u odnosu na druge kantone u FBiH.

Novim zakonskim rješenjima bi se ta diskriminacija ukinula, a dugoročno bi ostvarili pozitivan uticaj na prIrodni priraštaj stanovnika u Zeničko – dobojskom kantonu.

Želimo vjerovati da će predložena inicijativa Kluba SDP BiH biti podržane od svih zastupnika u Skupštini Zeničko – dobojskog kantona, rješavanje problema diskriminacije porodilja u ZDK je pitanje opstanka našeg društva i generalno države BiH, gdje se ne smijemo dijeliti na poziciju i opoziciju.

KO SDP BiH ZDK

 

Klub zastupnika SDP BiH
Skupština Zeničko-dobojskog kantona

Zenica, 03.02.2022. godine

– n/r Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona
– n/r Ministar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK
– n/r Sekretar Skupštine Zeničko-dobojskog kantona

PREDMET: Inicijativa – Porodiljska naknada

 

Na osnovu člana 194. stav (1) u vezi sa članom 196. stav (1) Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, pokrećem slijedeću poslaničku inicijativu:

Da Vlada i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, po hitnom postupku pripreme i upute u skupštinsku proceduru izmjene i dopune dijela Zakona socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom, odnosno članove 120, 121, 122 i 123 navedenog Zakona koji se odnose na naknade umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje sa posla, radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, tako da se novim zakonskim rješenjima izjednače prava na porodiljske naknade i iznosi porodiljskih naknada  zaposlenih i nezaposlenih porodilja koje imaju prebivalište u Zeničko-dobojskom kantonu, te da se u izmjenama i dopunama navedenog Zakona utvrdi da nova visina mjesečne naknade za porodilje u Zeničko-dobojskom kantonu, bez obzira na radno-pravni status, ne može biti niža od prosječne plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu.

Te da Skupština Zeničko-dobojskog kantona zaduži Vladu Zeničko-dobojskog kantona da osigura sredstva za provedbu novih zakonskih odredbi.

Obrazloženje

Iznosi porodiljnih naknada u BiH nisu ujednačeni, te zavise od mjesta prebivališta te radnom statusu porodilja. BiH nema državni zakon koji regulira ovu oblast, nego je to nadležnost nižih nivoa vlasti. Obzirom da su Skupština kantona Sarajevo a nedavno i Skupština Tuzlanskog kantona, usvojili gore navedene izmjene i dopune Zakona, što je otvorilo diskusiju u javnosti o diskriminaciji i nejednakosti među porodiljama u BiH i potrebi izjednačavanja njihovih prava. Smatramo da su postojeća Zakonska rješenja o pravima i naknadama porodilja u Zeničko-dobojskom kantonu diskriminirajuća za porodilje po visini naknade u odnosu na druge kantone u FBiH ali i međusobno odnosno po radno-pravnom statusu. Novim zakonskim rješenjima bi se ta diskriminacija izbrisala a dugoročno bi ostvarili pozitivan uticaj na prorodni priraštaj stanovnika u Zeničko-dobojskom kantonu.

Šef Kluba zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona
Vedran Kaser



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno