Info

Svečanost povodom Dana CZ FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalni štab civilne zaštite danas je u Sarajevu organizirao svečanost povodom 1. marta, Dana civilne zaštite Federacije BiH i Međunarodnog dana civilne zaštite.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je u svom obraćanju istakao da je Vlada FBiH putem Federalnog štaba CZ uspješno odgovorila na prirodnu nesreću od maja do augusta prošle godine, da su realizovane neophodne akcije zaštite i spašavanja od poplava i klizišta, uz nesebičnu pomoć građana, pravnih osoba i volontera.

– Ova nesreća je pokazala koliko smo ranjivi i koliko je potrebno ulagati u sistem zaštite i spašavanja. Zato strateški ciljevi razvoja trebaju biti izgradnja univerzalnog integrisanog sistema zaštite spašavanja u FBiH, kompatibilnog sa zahtjevima evropskih i evroatlantskih integracija koje slijedi BiH. Na taj način ćemo životni prostor i okoliš BiH, regije i Evrope učiniti sigurnijim mjestom življenja za sve – rekao je Solak.

Posebnu zahvalnost Solak je izrazio svim građanima i volonterima koji su bili ključna karika uspješnog ublažavanja i otklanjanja posljedica od poplava i klizišta.Svim pripadnicima Civilne zaštite i subjektima sistema zaštite i spašavanja Dan civilne zaštite FBiH čestitao je i komandant Federalnog štaba CZ Jerko Ivanković – Lijanović. Ukazao je da se sistem civilne zaštite mora podići na višu razinu kako bu u normativno-pravnom i funkcionalnom smislu pratio standarde EU.

– Cilj našeg posla u narednom srednjoročnom razdoblju jest daljni rad na uspostavljanju učinkovitog odgovora društva, prije svega svih nivoa vlasti na izazove i rizike prirodnih i drugih nesreća koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i okoliš – rekao je Ivanković – Lijanović.

Na svečanosti su priznanja civilne zaštite, plakete, zlatne značke, pohvale i zahvalnice uručene kolektivima i pojedincima, te predstavnicima diplomatskog kora, koji su svojim radom i angažovanjem u 2014. ostvarili izuzetne rezultate u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara.

Najveća priznanja Zlatne značke civilne zaštite danas su dobili: Muhamed Hasanović, Asir Prijić, Ilija Jeziđić, Nijaz Zec, Abud Memišević, Ferhat Ljuca, Senaid Memić, Samir Agić, Ramo Živojević, Sead Aljić, Mustafa Kovać, Marina Bera i Namik Hodžić.Plaketu Civilne zaštite dobili su: Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave CZ Zenica, Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave CZ Tuzla, Frano Laštro, direkor KUCZ Livno, među dobitnicima zahvalnice Civilne zaštite dobili su: Vlada FBiH, Grad Sarajevo, Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, Federalna uprava policije, ambasade Turske, Austrije Azerbejdžana, Bugarske, Slovačke, Češke, Kine, Pakistana, Portugala, SAD-a, Kraljevine Saudijske Arabije i Kuvajta u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Federalni hidrometeorološki zavod BiH, Federalni zavod za agropedologiju, Oružane snage BiH, Federalna novinska agencija FENA i Federalna TV kao i drugi kolektivi koji su u prošloj godini iskazali požrtvovanje i hrabrost u akcijama zaštite i spašavanja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno