Info

Sve više diplomanata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Broj diplomiranih studenata u BiH utrostručio se od 2013. godine do danas, no u zadnje četiri godine brojka stagnira, i kreće se oko 18.000 studenata godišnje koji dobiju diplome od neke visokoškolske ustanove u zemlji.

Prema podacima Agencije za statistiku država je u 2003. godina imala tek nešto više od 6.000 diplomanata. Onda se broj do 2010. utrostručio, odnosno narastao je na više od 18.000 studenata koliko ih je te godine diplomiralo. No, nakon toga sve je počelo stagnirati, a tako stanje ostalo je približno i do danas.

Bivši rektor sarajevskog univerziteta Hasan Muratović upozorio je u intervjuu za Patriu početkom februara ove godine kako je broj diplomanata u BiH jako mali, čak do te mjere da to zaprima alarmantno stanje. Država, smatra Muratović, građanima hitno mora osigurati besplatno studiranje kako bi se broj visokoobrazovanih ljudi u BiH barem udvostručio u narednih nekoliko godina.

“U BiH studira svega 20 do 30 % mladih ljudi, što je poražavajuće za našu zemlju ako se usporedimo sa nekim razvijenim zemljama gdje na studije ide i do 80 % učenika nakon srednjeg obrazovanja”, upozorio je Muratović.

No, nije samo potrebno raditi na povećanju broja studenata u BiH. Stručnjaci upozoravaju da je uporedo potrebno raditi i na povećanju kvalitete znanja, uvođenjem praktičnog rada u oblastima za koje se studenti osposobljavaju. A, treba mijenjati i navike studiranja u BiH. Naime, u BiH veliki broj studenta završi studije na način da roditelji finansiraju njihovo školovanje. Stručnjaci upozoravaju da mnogi studenti u BiH dobiju diplome, no praktično nemaju nikakva znanja iz te oblasti, a naročito ne prate moderne svjetske tokove.

Ohrabruje jedino podatak nevladine organizacije BHV Education iz koje tvrde da je svake godine sve više studenata iz BiH koji su zainteresirani za odlazak na studije u druge zemlje, gdje ne samo da dobiju znanje iz određenih oblasti, već usavršavaju strane jezike ali i pospješuju radne navike.

studenti fakulteti diplomci zenica unze



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno