Kultura

Svečana akademija Bošnjačkog društva pisaca u Zenici: Vraćamo naše pisce narodu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu, u subotu 9. decembra, bit će upriličena Svečana akademija Bošnjačkog društva pisaca (BDP) koje je osnovano u Sarajevu krajem prošle godine. Predsjednik društva je književnik Almir Zalihić.

– Povoljne uvjete održanja i jačanja nacionalne književnosti mogu stvarati i mogu osiguravati samo nacionalna društva novog vijeka, na novim postulatima, s novim senzibilitetom, novom energijom i javnom vidljivošću. Možda ovo zvuči utopijski, možda je takvo mjesto u ovom trenutku nemoguće pronaći, ali ga je moguće stvoriti – rekao je Zalihić te naglasio da su nakon osnivanja i registracije u decembru 2022. jednu godinu proveli na pripremama koje će olakšati rad i funkcioniranje BDP-a, a u njega je “uloženo mnogo truda, energije, razgovora, profiliranja sadržaja i programa”.

– Ne želimo javnost zasipati informacijama o našim brojnim inicijativama i idejama, želimo pričekati realizaciju, pa ćemo lahko promovirati dostignuto. Bilo je do sada previše velikih obećanja, a premalo realizacije, što je kao posljedicu imalo masovno razočarenje među narodom. Naše društvo i naši budući programi žive kulture, živih pisaca, organska su potreba bošnjačkog naroda. Mi ovo društvo nismo osnovali da se ikome suprotstavljamo, nije nam intencija da mašemo zastavama i da se busamo u prsa, već da radimo na afirmaciji naše književnosti i naše kulture, naravno, posve u interkulturalnom suglasju s ostalim nacionalnim kulturama u Bosni i Hercegovini – naglašava Zalihić.

BDP trenutno broji oko 60 članova, a uskoro će biti raspisan i konkurs te će ovaj broj biti povećan. Upravni odbor Bošnjačkog društva pisaca čine književnici Mujo Musagić, Zehnija Bulić i Filip Mursel Begović te naučnici i historičari književnosti prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović i prof. dr. Ena Begović-Sokolija.

Književnik Mujo Musagić, jedan od osnivača Bošnjačkog društva pisaca, otkrio je povodom održavanja Svečane akademije da je jedna od prijatnih inicijativa, koja ga istinski ohrabruje, i ona koja je već pokrenula književni časopis u okviru njihovog društva.

– Ime mu je časopis za književnu praksu “Subjekt”, a imat će i svoj podlistak na stranim jezicima “Subject international” kojim želimo potaknuti našu vidljivost u inostranstvu. Moram priznati da je teško stvarati, pisati prozu ili poeziju, ili dramske tekstove, bez trunka nade da ćete to moći ponuditi nekome na čitanje. To sada mijenjamo. Vjerujem da ćemo printanim časopisom, i popratnim internetskim portalom, u okviru Bošnjačkog društva pisaca, barem jednim dijelom, omogućiti kontinuirano predstavljanje stvaralaštva bošnjačkih pisaca. I ne samo bošnjačkih, moram naglasiti, nego i pisaca iz reda drugih naroda, te prevode relevantnih autora iz svjetske književnosti, kako se ne bismo zatvarali u svoje male autarhične svjetove – kaže Musagić koji dodaje da je “Bošnjačko društvo pisaca i logičan odgovor na sistematsko te agresivno nastojanje da se dovede u pitanje i bošnjački identitet, i sve ono što je vezano uz taj identitet”.

– Što se naše književne nagrade tiče, ona je ustanovljena i prvo treba uočiti da smo je nazvali po našem rahmetli književniku Nedžadu Ibrišimoviću. Mi ćemo nastojati da naša nagrada bude pravi podsticaj dobroj književnost, te da svojim ugledom široj javnosti skrene pažnju na dobitnike te nagrade. Jedino tako ona će imati smisla, a organizator nagrade mora čuvati i svoj dignitet i dignitet imena te nagrade – kaže Musagić.

Svečana akademija Bošnjačkog društva pisaca, uz umjetnički program i popratnu izložbu o bošnjačkoj književnosti, održat će se u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, u subotu, 9. decembra u 19 sati. Pokrovitelji Svečane akademije su potpredsjednik FBiH Refik Lendo, predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić, premijer ZDK Nezir Pivić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mirza Mušija.

Iz Bošnjačkog društva pisaca poručuju da je ulaz slobodan jer što se njih tiče “pristup nije i neće biti elitistički”, a namjera im je da i bošnjačku književnost i bošnjačke pisce “vrate svome narodu, gdje i pripadaju”.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno