Kultura

Prvi samostalni koncert sevdalinki zeničkog hora Art Sonore u višeglasnoj i “a capella” izvedbi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mješoviti hor Art Sonore iz Zenice predstavit će se u četvrtak, 7. decembra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica prvim samostalnim cjelovečernjim koncertom sevdalinki koji će u potpunosti biti u “a capella” izvedbi – najavio je na današnjoj pres-konferenciji u BNP-u dirigent tog hora Sajid Jusić.

Jusić je istakao kako će na prvom ovakvom koncertu tog hora izvesti 16 sevdalinki, koje će otpjevati “a capella” višeglasnom, četveroglasnom pjevanju, što smatra umjetničkim poduhvatom.

– Željeli smo da to bude koncert sevdalinki, jer imamo poseban projekat očuvanja naše narodne tradicije tako da smo uradili kompletan program sastavljen od sevdalinki. Izvođenje će biti isključivo “a capella”, dakle bez ikakve instrumentalne pratnje i višeglasno. Mogu reći da je to jedan veliki, obiman, težak i zahtjevan zadatak, ali isto tako i da smo se dobro pripremili te se nadam da ćemo zeničkoj publici pružiti jedan nezaboravan ugođaj – kazao je Jusić.

Napomenuo je kako su se odlučili za “16 poznatih, možda i najpoznatijih sevdalinki”, ali, podvukao je, u programu ima i komponovanih gradskih pjesama, “koje je narod prihvatio kao sevdalinke te ih smatra sevdalinkama”.

– Biće to jedan poseban program, i svi ljudi koji vole sevdalinku i horsko pjevanje imat će priliku da to čuju na sasvim drugačiji način… Višeglasno i bez instrumenata, bez saza i harmonike, samo ljudski glas – najavio je Jusić.

Gost će biti, najavio je, koncert-majstor Boško Jović, koji je “izvanredan instrumentalista, gitarista, koji drži također sjajane koncerte širom regiona”. Jović će, istakao je Jusić, na svoj način predstaviti publici obrade nekih sevdalinki po vlastitom izboru. Voditelj programa bit će dojaen bh. novinarstva Enver Šadinlija.

Koncert su podržali BNP Zenica i Lokalna fondacija Zenica, čija je predstavnica Amra Smriko istakla da su zadovoljni što su bili u prilici da materijalno i na sve druge načine podrže ovakav koncert, kao i da je Selekcioni odbor te fondacije “prepoznao značaj očuvanja kulturnog dobra i kulturne baštine Bosne i Hercegovine”.

Direktor BNP-a Zenica Miroljub Mijatović napomenuo je kako, paralelno s pozorišnom sezonom, imaju i segment “koji se naziva koncertna sezona” te koji prati pozorišnu sezonu.

Uspijevali su, napominje, proteklih godina da od septembra do kraja godine organizuju barem jedan koncert klasične muzike, u saradnji s Kamernim i simfonijskim orkestrom Zenica, koji se u svom radu oslanja i na prostorne kapacitete BNP-a Zenica.

– Zato što je i decembar mjesec, koji je svima svečan i u kojem bi trebalo da bude više veselja i radosti – takav, zapravo, svaki decembar i bude u BNP-u, ovaj put realiziramo zajednički koncert sa Mješovitim horom Art Sonore. Nekako smo posebno sretni i zadovoljni jer su u pitanju sevdalinke – kazao je Mijatović.

Jusić je najavio kako se publici u svom gradu imaju obavezu predstaviti u najboljem svjetlu i kako bi opravdali ovogodišnje međunarodne nagrade – sa takmičenja “Lege Artis” u Tuzli te takmičenja u crnogorskom gradu Herceg Novi.

U konkurenciji devet horova iz šest država, u maju ove godine, u Tuzli su osvojili prvu nagradu te nagradu za najbolje izvođenje kompozicije domaćeg autora za kompoziciju, koju je i napisao upravo dirigent hora Sajid Jusić.

Radi se o kompoziciji “I čovjeku nešto ostane”, dok su u Herceg Novom, početkom oktobra, u konkurenciji 25 horova iz 12 država, osvojili drugu nagradu i srebrenu medalju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno