Zenica

Suživot sa nemuslimanima u islamskoj tradiciji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Suživot sa nemuslimanima u islamskoj tradiciji – Danas je u Hotelu Zenica  održana jednodnevna međunarodna konferencija na temu : Suživot sa nemuslimanima u islamskoj tradiciji”.

Organizator je bio Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenica. Gosti konferencije su ugledni alimi i profesori iz Saudijske Arabije, Alžira, Emirata kao i profesori islamskih nauka i studenti iz BiH.

Nažalost veliki je broj islamskih profesora izostao sa ove konferencije zbog problema sa dobijanjem bh vize ali su njihovi radovi u pismenoj formi dostupni konferenci i bit će predstavljeni učesnicima konferencije.

Uvodni dio i otvaranje konferencije u trajanju od 45 minuta na bosanskom jeziku je bio otvoren i za novinare dok .e nakon pauze konferencija sa debatama i govorima biti nastavljena na oficijelnom arapskom jeziku.

647x370Uvodne riječi ispred IPF-a u Zenici dali su dekan Islamskog pedagoškog fakulteta profesor dr. hfz. Halil Mehtić te profesori dr. Zuhdija Adilović i dr. hfz. Safvet Halilović koji je ujedno bio i oficijelni prevodilac sa bosanskog na arapski i obrnuto.

Dekan IPF-a u Zenici je porućio u svome obračanju: “.. da suživot muslimana nije slobodan izbor jednog muslimana ili jednog muslimanskog naroda, to je nešto na što nas obavezuje Sveti tekst časnog Kur ‘ana i to je nešto što mi htjeli ili ne htjeli moramo poštivati na osnovu ajeta u časnom Kur ‘anu” rekao je dr. Mehtić.

Profesor akaida na IPF-u u Zenici dr. Adilović u svom uvodnom govoru istakao je sljedeće: “Prije dvije godine u Zenici je bila održana konferencija o islamofobiji u organizaciji istog ovog fakulteta, ove godine smo se odlučili da naša tema bude suživot. Pokušat ćemo da odgovorimo na nekoliko važnih pitanja. Šta je to suživot? Šta je suština suživota? Koji su okviri u kojima se suživot odvija’ Šta o suživotu kažu Kur ‘an i hadis? Koje su prepreka na putu suživota i kako ih prevazići? Podjeljene su i neke teme za pisanje referata, a jedna od njih je i SUŽIVOT U KUR ‘ANU”.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja u Zenici obratio se na konferenciji sa napomenom: “zahvaljujem se Allahu da je Zenica i BiH u mogućnosti gostima iz Arapskih zemalja danas na ovu temu može s ponosom govoriti o suživotu muslimana sa pripadnicima različitih vjeroispovijesti” rekao je dr. Hašić.

Priredio: Bilal Isaković (Islammylife.tv)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno