Zenica

Foto: Srednjoškolci pitaju: već pet godina želimo znati kada će ovaj ŠiT stati?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Srednjoškolci pitaju: već pet godina želimo znati kada će ovaj ŠiT stati? Danas na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici više od 100 srednjoškolaca  poručilo da odlaze. Mreža Vijeća učenika ZDK već pet godina u okviru kampanje ”Šuti i trpi – ŠiT” realizuje završne aktivnosti kako bi ukazali na loš obrazovni sistem, neprosperitetnost mladih u našoj državi i opću situaciju.

Simbolično u 11.55h na gradskom trgu učenici su priredili performans gdje su uzvikivali da odlaze, što predstavlja odlazak iz Bosne i Hercegovine. Sa sobom su nosili transparente na kojima je pisalo: ”Već 5 godina želimo znati kada je će ovaj ŠiT stati!?” ; ”Lijep dan za otići iz zemlje?”; ”Odlazimo!” …  Nakon toga svi zajedno su održali minutu šutnje za one koji su otišli i one koji će otići ako vlasti viših nivoa nešto ne poduzmu.

”Ovom kampanjom mi želimo skrenuti pažnju na mlade u našoj državi. Performas kakav ste danas vidjeli u Zenici realizuje se u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, a na današnji dan srednjoškolci ZE-DO kantona su poručili da odlaze. Naš cilj nije samo nijemo posmatrati šta se dešava u okruženju, već na to želimo i uticati. Iz takvih razloga i priređujemo ove skupove. Na veliku žalost, svjesni smo činjenice da mladi u enormnom broju napuštaju BiH, te da zbog toga imamo situaciju ”odliva mozgova”. Nadamo se da će se ta situacija promijeniti i mi ćemo kao srednjoškolci, kao već sada odrasli ljudi u tome učestvovati, jer mi više nismo budućnost nego smo sadašnjost.”

Ajša Luković
Predsjednica mreVUK-a ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno