Zenica

Novi stanovi za zeničke Rome

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi stanovi za zeničke Rome – Vlada Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa partnerskom organizacijom “Hilfswerk Austria International”, a uz finansijsku pomoć Evropske unije, nastavit će realizaciju projekta “Roma Action RA”.

Ovim projektom će se na području grada Zenice, općina Zavidovići i Kakanj pružiti podrška socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica u područjima pogođenim poplavama putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera sa aktivnim učešćem državnih i lokalnih vlasti, kao i drugih interesnih grupa.

Novi potpisani ugovori, vezani za ovaj uspješan projekt, obezbijediti će se poboljšanje uvjeta života za ukupno 32 socijalno najugroženije domicilne romske porodice. U sklopu projekta bit će izgrađena jedna zgrada kolektivnog stanovanja sa dvanaest stambenih jedinica u gradu Zenica, jedna zgrada kolektivnog stanovanja sa dvanaest stambenih jedinica u Zavidovićima i jedna zgrada kolektivnog stanovanja sa osam stambenih jedinica u općini Kakanj.

Ukupna vrijednost projekta za Zeničko-dobojski kanton je 600.000 eura, a svoju podrušku sufinasiranjem odobrile su Vlada ZDK u iznosu od 50.000 KM, Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica sa 50.000 KM, Grad Zenica sa 40.000 KM, Općina Kakanj sa 50.000 KM i

Općina Zavidovići sa 40.000 KM. Najveći dio sredstava obezbjedila je “Hilfswerk Austria International” od Evropske komisije koja je odobrila sredstva za realizaciju iz programa EU IPA 2013 „Podrška provedbi akcionih planova za Rome“.

Korisnici ovog projekta su romske porodice sa područja Zenice, Zavidovića i Kaknja, koje nemaju riješeno stambeno pitanje ili žive u neuslovnim stambenim jedinicama, a izbor korisnika izvršiti će svaka lokalna zajednica. Zenica.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno