Zenica

Sutra počinje prva od tri petodnevne smjene zimovanja izviđača na Smetovima kod Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Savez izviđača Grada Zenica već tradicionalno tokom zimskog školskog raspusta, koji je zvanično počeo danas u Zeničko-dobojskom kantonu, organizuje Zimovanje djece i omladine u Domu radioamatera i izviđača te Planinarskom domu “Željezara” na Smetovima kod Zenice, a prva petodnevna smjena počinje sutra- najavio je u razgovoru za Fenu Edin Šarić, predsjednik SIGZ-a.

On napominje kako je organizacija zimovanja stara, praktično, koliko i sama zenička izviđačka organizacija te da je počela još davne 1953. godine. Prvo zimovanje organizirano je na planini Lisac kod Zenice.

– Od tada su izviđači, koji interesantno da nisu imali svoj dom u planinini, borave na različitim i samo njima svojstvenim lokacijama. Koristili smo za organizaciju zimovanja planinarske domove na Smetovima, Liscu, Konjuhu, Vlašiću, Palama, Jahorini, Igmanu, Pepelarima, a u zimskom smo periodu koristili i odmaralište bivšeg zeničkog preduzeća “Progres” u Makarskoj, zatim Dječijeg odmarališta Grada Zenice u Dučama kod Omiša te i u rudarskom odmaralištu u primorskom mjestu Gradac.

Korištene su i prostorije osnovnih škola, koje smo pretvarali u zimske domove- Vitovlje (Vlašić) Osnovna škola Babanovac, zatim škole u Orahovici i Arnautima kod Zenice, a od 1997. godine najviše vremena provodimo na zimovanjima na našim Smetovima te na Kozari kod Prijedora, na kojoj smo zimovali od 2013. do 2020. godine – istakao je Šarić.

Zimovanje djece i omladine za 2024. godinu, dodaje, organizuju ponovo na Smetovima i ponovo u, za njih, specifičnim uslovima, jer će djeca biti smještena u dva pomenuta doma.

– Zimovanje se organizuje u tri smjene i u periodu od  04. do 16. januara, smjena traje po pet dana. Prva smjena počinje sutra te traje do 8. januara, kada će početi druga smjena, koja završava 12. januara te počinje i treća, posljednja smjena.

Prva smjena počinje sutra, a imamo još samo nekoliko slobodnih mjesta. Dosta uplata i rezervacija imamo i za preostale dvije smjene, a cijene su, kao i uvijek, popularne te iznosi 90 KM za članove našeg saveza.

U trećoj smjeni očekujemo učešće i manjeg broja naših izviđačkih prijatelja iz Prijedora, Banovića te Crne Gore. Nažalost, globalna stuacija u svijetu, kada je u pitanju klima, natjerala nas je da već duži niz godina programe zimovanje prilagodimo aktivnostima za boravak na planini bez snijega- kazao je Šarić.

Programi su, dodaje, usmjereni na pripremu organizacije avanture u prirodi bez snijega, ali na čistom zraku, mada se ipak nadaju i priželjkuju kako će uskoro pasti i snijeg, što bi boravak na premo 1.000 metara visokim Smetovima učinilo i dodatno interesantnijim za učesnike.

– Osim edukativnih aktivnosti, zimovanje nudi i mnogo prostora za igru i druženje, a svaki trenitak pojave snježnih pahulja koristimo za sankanje te igre na snijegu. Posebnu pažnju posvećujemo razvoju socijalnih vještina kroz timsku izgradnju i međusobno poštivanje, a istovremeno se trudimo da to i pokažemo radom u dobroj atmosferi i uz dobru zabavu.

Zahvalni smo upravi Planinarskog društva “Željezara” Zenica, koja nam je iznajmila prostor svog doma za smještaj naših članova i učesnika zimovanja. Naravno, o svemu brigu vode naši instruktori, vodnici, volonteri te profesionalno kuharsko osoblje.

Sve pozivamo da nam se pridruže na Smetovima te uživaju u suncu, čistom zraku, a možda i snijegu – poručio je Šarić.

Ukupni kapacitet, u dva pomenuta doma, za ovogodišnje zimovanje iznosi 70 kreveta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno