Zenica

Statičari pregledaju kuće u u zeničkom naselju Ljubetovo, pomoć nadležnih je hitno potrebna

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Timovi statičara od jutros obilaze kuće u mjestu Ljubetovo kod Zenice koje je bilo najbliže epicentru zemljotresa jačine 4,8 stepeni po Richeteru koji je 30. decembra pogodio BiH.

U mjestu Ljubetovo kod Zenice rijetko koja kuća je ostala netaknuta uslijed jakog zemljotresa zbog kojeg mještani danima poslije nemaju mirnu noć.

Desetine kuća pretrpjelo je materijalnu štetu koja se ogledala u urušavanju krovnih konstrukcija zbog čega je bilo neophodno odmah poduzeti mjere sanacije što je završeno angažmanom Gradske uprave Zenica, a statičari su od jutros na terenu gdje pregledaju oštećenja.

Kasumović je obaćao da će isplatiti po 1.000 KM porodicama koje su najteže pogođene, odnosno, čije su kuće pretrpjele najveću štetu.

“Sve što Grad može učiniti u okviru zakonskih okvira, to ćemo, bez dileme, i uraditi. Prvi put kada sam došao, mnogi krovovi su bili pali, nakon čega sam naredio da se to odmah sanira odnosno da se zaštite. Sve to koordinirao sam sa predsjednikom mjesne zajednice. Danas su ovdje geolozi, statičari i građevinci koji će konstatirati u kojim kućama se ne smije živjeti. Grad je spreman, porodicama čije su kuće stradale, platiti privremeni smještaj, a potom da zajednički, Grad sa Kantonom i višim nivoima, pomognemo ljudima da im se obezbijede kuće”, kazao je Kasumović.

Zehrudin Ibrahimagić, predsjednik MZ Vranduk iz mjesta Ljubetovo, kazao nam je da je plan da se danas detaljno pregleda pet-šest kuća te da je u narednim danima potrebno pregledati ukupno njih 17.

“Sad za sad što su pregledali, ustanovljeno je da je jedna kuća kritična i da nije za stanovanja, a dok se ostale mogu sanirati. Naravno, još je dana pred nama i analize statičara pa vidjet ćemo šta će biti na kraju”, kazao je Ibrahimagić.

Dodao je da ih je danas ponovo posjetio gradonačelnik Kasumović, ali i premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić.

“Grad i kanton zajedno moraju raditi da se pomognu mještani, da im se naprave kuće, onima čije kuće nisu za dalje stanovanje. U ovome ne treba biti politike, valjda budu složni oko ove odluke”, kazao je Ibrahimagić.

Gradonačelnik Kasumović je pozvao Zeničko-dobojski kanton i više nivoe vlasti da zajednički pomognu mještanima, a premijer Nezir Pivić je sa resornim ministrom i predstavnicima kantonalne civilne zaštite danas obišao kuće te kazao da su pojedini građani sami sanirali svoju štetu pokazavši i račune od crijepova.

“Tražimo od Gradske uprave Zenica da nam čim prije dostavi analizu štete da se uključimo u sanaciju i pružanje pomoći mještanima. Što ranije je potrebno završiti provjenu sigurnosti stanovanja jer su velike štete na kućama. Neki građani su ssmi sanirali štetu, pokazavši nam i račune od kupljenih crijepova i smatramo da pristup svakom mještani treba biti jednak. Mi smo maksimalno na raspolaganju svima i nadamo se da će se čim prije završiti procjena stanja jer su prošla četiri dana, a mi to nemamo”, kazao je Pivić.

Podsjetimo, epicentar zemljotresa 4,8 stepeni po Richteru nanio je dosta štete mještanima u Ljubetovu na imovini, a neki od njih od straha od urušavanja ne razmišljaju se vraćati kući.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno