Zenica

Summer School “Healthy Aging Challenges in WB” u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U periodu od 10 – 14.06.2024. godine Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici organizrator je četvrte po redu ljetne škole pod nazivom “Healthy Aging Challenges in WB” koja je namijenjena svim zdravstvenim profesionalcima, studentima, predavačima i svim drugim uključenim u proces zdravog starenja.

Tokom sjajnog programa u četiri radna dana učesnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Belgije, Holandije, Finske, Albanije, Posljke, Danske i Sjedinjenih Američkih Država imali su priliku čuti veoma interesantna predavanja koje su pripremili organizatori ali također su studenti imali priliku i da učestvuju u radionicama koje su pripremili njihove kolege studenti sa našeg fakulteta.

Predavanja o svim aspektima zdravog starenja našla su se i u fokusu kick-off sastanka Erasmus+ projekta koji je odobren za naš fakultet pod nazivom Supporting development of TransCultural Competence for healthcare professionals in the Western Balkans. Ovom događaju je prisustvovao veliki broj zvanica ispred Federalnog ministarstva zdravstva, Erasmus+ ureda BiH, kao i drugih partnerskih institucija kao što su IPD i FAMI.

Prvi dan ljetne škole učesnici su imali priliku da čuju o realizaciji dva sjajna projekta u BIH, prvi koji vodi IPD pod nazivom “Zdrave zajednice” i drugi razvoj stručnih kompetencija medicinskih sestara/tehničara u sklopu Projekta jačanja sestrinstva BIH koje vodi FAMI, te predavanja i radionice koje su organizirali predavači iz Zenice i Holandije.

Drugi dan ljetne škole posvećen je zdravoj ishrani, preventivnim pregledima i skrining programima koje provodi Institu za zdravlje i sigurnost hrane ZDK ali i prikazu kulturološki aspekata zdravstvene njege u Grčkoj kao i prezentaciju o značaju uspolenika u zdravstvenim sistemima koju je održala Stefanie PReaxmarer – Fernandes (WHO consultant) iz Danske.

Treći dan smo se fokusirali na nove metodologije učenja i izradu projekata u oblasti prevencije, promocije i napredovanja zdravstvenih radnika. Gost predavač je bio prof Prof dr sc Janusz Janczukowicz iz Posljke (WHO consultant). Svakako moramo napomenuti i radionice u sklopu projekta Problems koji ima za cilj uvođenje metakognitivnog učenja u oblasti medicinskih/zdravstvenih nauka.

Četvrti dan je rezervisan za mentalno zdravlje tj za rad i prezentacije u oblasti mentalnog zdravlja sa aspekta uticaja na zdravo starenje. Također moramo napomenuti sjajne radionice tehnika okupacine terapije koju su sprovele Nedža Međuseljas i Emina Smriko koje su naši učesnici sa oduševljenjem prihvatili.

Pored stručnog dijela naši učesnici su imali priliku da obiđu i naš Grad te upoznaju se sa našom kulturom i sredinom.

Vidimo se u junu 2025. Medicinski fakultet ZenicaStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno