Biznis

Stupile na snagu odluke o ograničenoj cijeni peleta u oba entiteta u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odluke vlada oba entiteta u Bosni i Hercegovini o ograničenju cijene peleta na 561 KM po toni stupile su u subotu na snagu.

Ujednačenim odlukama vlade Federacije BiH i Republike Srpske (RS) najviša prodajna cijena peleta ne može prelaziti 561,60 KM (oko 280 eura) po toni ili 480 KM (oko 240 eura) plus PDV u trgovini na malo.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove od subote, 12. novembra, su najavili pojačane nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH.

Kako je pojašnjeno iz Vlade Federacije BiH, razlog za propisivanje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta.

U BiH su udvostručene cijene ogrjevnog drveta i drvenog peleta, ali i uglja. Domaći proizvođači ogrijeva pokušavaju podmiriti tržište Evropske unije (EU), nakon što je zbog rata obustavljen uvoz iz Ukrajine.

Hrvatska, Srbija i Kosovo umanjile su cijenu struje za manje potrošače, Albanija zamrznula cijene energenata, a Crna Gora ograničila cijenu peleta.

slobodnaevropa



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno