Biznis

Ekološki prihvatljivi materijali koji će odgovarati vašem domu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Put do održivog življenja vodi kroz recikliranje, prirodne materijale i izbor namještaja koji će potrajati. Gradite li svoje gnijezdo ili planirate renovirati dnevni boravak, a na prvom su vam mjestu kvaliteta, materijal i način obrade? Za vas imamo izbor komada koji vas neće ostaviti hladnima, a mogu se  pohvaliti činjenicom da nisu ravnodušni prema prirodi.

U idealnom svijetu svaki bi dom bio izgrađen od održivih materijala i opremljen ekološkim elementima kao što su solarni paneli, dvostruki prozori i energetski učinkoviti kućni uređaji. Postoji i drugi način da zakoračite prema održivijoj budućnosti, naime kroz dobro promišljen i svjestan odabir ukrasa i dodataka. Otkrijte materijale i tkanine koji su ekološki prihvatljivi i moderni u isto vrijeme.

Obucite svoj dom u lan

Lanena tkanina je izuzetno čvrsta i ima izvrsna izolacijska i antibakterijska svojstva. Ali naš popis pluseva tu ni izdaleka ne završava. Dobro upija vlagu i brzo se suši. To je čini idealnom za izradu svih praktičnih tekstila – od kuhinjskih krpa i ručnika do stolnjaka ili posteljine. I što je najbolje, ljepota lanenih tkanina se pranjem sigurno neće umanjiti, naprotiv. S vremenom postaju mekše i još ugodnije na dodir. Osim toga, tkanini ne smetaju visoke temperature tijekom pranja, izbjeljivači niti često glačanje. Ukratko, laneni tekstil je maksimalno izdržljiv i iznimno praktičan. Uostalom, plahte i ručnici naših baka trajali su bez problema i 30 godina.

Pogodan za kuhinju, kupaonicu i spavaću sobu

U svom prirodnom neobojenom obliku lanena tkanina poigrava se nijansama od bež do sive, što pristaje interijerima u skandinavskom, rustikalnom i minimalističkom duhu. U trgovinama je, međutim, dostupan u širokoj paleti boja. A budući da je laneni tekstil 100% prirodan, stoga se može 100% reciklirati. Lanena tkanina tako može krasiti vaš dom od poda do stropa. Počevši od zavjesa i stolnjaka, pa sve do posteljine i tepiha. Sve dizajnerske komade od lana možete pronaći na jednom mjestu na FAVI.

Odaberite ratan

Ratan je prirodni materijal dobiven iz šuma jugoistočne Azije. To je biljka penjačica koja može narasti u debljinu do sedam centimetara i preko dvjesto metara u dužinu. Prije obrade, prirodni ratan se naparava za fleksibilnost, tretira uljem, a zatim se od njega pletu uglavnom proizvodi za kućanstvo. Velika prednost namještaja od ratana je njegova bezvremenost. I nije bitno hoćete li kupiti garnituru za sjedenje, fotelju, blagovaonske stolice, krevet za spavaću sobu, komodu, ormarić ili stolić. U stanovima će odlično izgledati i dodaci od ratana, poput lustera. Čak i jedan jedini komad može ugrijati interijer i dati mu poseban šarm.

Namještaj od ratana nije prikladan samo za boho interijere

Pitate se gdje u svom stanu koristiti namještaj ili ukrase od ratana? Uklapa se u svaku prostoriju. U dnevnom boravku odlično će izgledati fotelja od ratana, dok će spavaćoj sobi pristajati tabure, paravan ili abažur od ratana. Možete posegnuti i za dodacima kao što su razne ukrasne košare, omoti za žardinjere ili lampe.

Orijentirajte se u održivim materijalima

Ako dajete prednost prirodnim materijalima, drveni namještaj i dodaci jasan su izbor. Međutim, kako bi doista bili održivi, pažljivo pogledajte opis svakog proizvoda. FSC logo koristi se za označavanje drva iz šuma kojima se održivo upravlja. Možete posegnuti i za egzotičnim bambusom koji je, zahvaljujući brzom rastu, nezahtjevnom uzgoju i sposobnosti da proizvodi više kisika od drveća, posvuda hvaljen. Među netradicionalne, ali održive materijale spada i pluto. Ipak, pripazite da proizvodi ne sadrže kemijska ljepila i druge štetne komponente koje im se često dodaju tijekom procesa obrade.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno