Zenica

Studenti ne žele u razmjenu širom Evrope!

Studenti ne žele u razmjenu širom Evrope!
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Studenti ne žele u razmjenu širom Evrope!  Svaki od javnih univerziteta u BiH ima međunarodnu saradnju sa desetak sličnih univerziteta u Evropi i svijetu, a shodno tome, te smjernicama Evropske Unije, i saradnju na polju međunarodne razmjene studenata.

Iako ne postoje zvanične statistike, prema dostupnim podacima svake godine propadne prilika da stotine naših studenata jedan semestar ili godinu provede na (plaćenom) studiranju u inostranstvu, nakon čega bi im se tamošnje ocjene jednostavno upisale i oni nastavili studiranje u BIH.

Višestruke mogućnosti

– Postoje različite vrste stipendija, projekata, od onih državnih, preko univerzitetskih, onih koje osiguravaju ambasade, pa do različitih fondacija. U ovom trenutku aktuelne su stipendije iz Japana, Slovačke, sultanata Bruneja, Mađarske, Rumunije, Velike Britanije. Nažalost, na prste jedne ruke možemo pobrojati studente koji su protekle godine otputovali i studirali semestr ili godinu, uprkos činjenici o stoprocentnom pozitivnom iskustvu onih koji su boravili vani, kaže Amra Muslić Halilović, koordinator Ureda za međunarodnu saradnju Univerziteta Zenica (UNZE).

Tako je lani propao pokušaj da desetak studenata iz Zenice dio studija provede u Ankari (Turska), a slično je bilo i sa DAAD projektima razmjene njemačke Vlade, odlaskom u Viljnus (Litvanija). Prema podacima sa UNZE na više od 90 posto svih ponuđenih inostranih stipendija javi se – niko ili eventualno jedna osoba!

– Često su uvjeti koji se nude našim studentima znatno bolji nego što ih dobijaju studenti tih univerziteta za dolazak u Zenicu i BiH. Projekti su otvoreni i prema doktorantima, magistrantima, pa i profesorima. Zamislite, nama iz Brisela (Belgija) dolazi grupa studenata, ovdje je profesor iz Njemačke koji je oduševljen fakultetom, studentima i državom, studentkinje iz Turske, svima njima je dolazak u BIH i Zenicu bio privlačan i prihvatljiv, navodi Muslić – Halilović.

Od “Erasmus” studentske mreže, pa do novog “Erasmus plus” projekta, studenti iz cijele Evrope dolaze u druge države, a slično je is a “Mevlana” projektom razmjene studenata turske Vlade kojim se našim studentima nudi odlazak na prestižne univerzitete u Ankaru, Edirne… Da je situacija identična na većini fakulteta u BIh pokazuje i podatak da većina projekata na kraju bude zaključena da se odustane i od dolaska stranih studenata u Bih, iako je sa druge strane postojao interes.

– Ambasade, vlade ili fondacija pripreme prezentacije, pojasne put od avionske karte, osobe zadužene za smještaj i boravak, studiranja koje je uglavnom na engleskom jeziku, pa do upisivanja i priznavanja dobijenih ocjena. Interes na tim prezentcijama, ako je sudeći po broju prisutnih, je fantastičan, ali kad treba popuniti jednostavnu aplikaciju, bez mnogo papirologije napisati motivacijsko pismo, tad jednostavno “nestanu” svi zainteresovani, ističe čelnica Ureda UNZE.

Zanimljivo je da je bilo slučajeva da se, čak za studente završnih razred fakulteta, pojavljuju roditelji koji žele lično provjeriti “gdje im idu djeca”, te da i pored prezentovanih ugovora i ranijih pozitivnih slučajeva, studenti su potom odustajali od već osiguranih stipendija.

 Samo kod kuće

Nažalost, sudeći prema podacima na specijalizovanom sajtu “stipendije.ba” interes bh. studenata daleko je veći kad su u pitanju domaće i strane stipendije ali – za studiranje na matičnom fakultetu.

– Lakše je kritikovati preko Facebooka kako se mladima ne nudi ništa, te čekati priliku da se “ispališ” preko granice. Svi su jaki u priči, a boje se promijeniti grad, a kamoli državu i jezik. Mladi će se više zainteresovati za rad na kruzeru, nego za godinu studiranja u Njemačkoj, u kojoj imaš manje troškove nego kod kuće, jedan je od komentara koji najplastičnije opisuju trenutni interes studenata za dio studiranja na nekom od evropskih univerziteta.

 

Prema podacima studentskih organizcija iz EU, namjera je da na odsjecima fakulteta u EU do 2020. bude 20 posto studenat sa nedomicilnih fakulteta, uokviru razmjena studenata, što je i osnovni postulat i razlog primjene principa Bolonjske deklracije, koja se sa više ili manje uspjeha provodi i u BiH. (Dnevni avaz)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno