Zenica

Stručnjaci u Zenici govorili o značaju prečišćavanja zraka u školama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

S obzirom da je odobrena realizacija pilot projekta monitoringa zraka u školskim učionicama, danas su stručnjaci na Medicinskom fakultetu u Zenici predstavili prednosti najmodernijih ultraljubičastih prečišćivaća koji se već neko vrijeme koriste u zdravstvu.

Početkom marta Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o realizaciji pilot-projekta monitoringa kvaliteta zraka u školskim učionicama, u sklopu kojeg će u tri školska objekta biti ugrađeni filteri za prečišćavanje zraka.

U projektu će učestovati zenička Osnovna škola “Hasan Kikić” iz Tetova i njena područna škola u naselju Banlozi te OŠ “Alija Nametak” u Peharama, također iz Zenice. Upravo ova odluka bila je povod da Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici sa firmom Veito, čiji uređaji su proteklih mjeseci testirani u Zavodu za medicinu rada gdje su zadovoljili sve kriterije osiguranja čistog zraka, organizuje ovaj događaj.

Ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić je izjavio da u obrazovnim institucijama u Zeničko-dobojskom kantonu boravi 40.000 djece i 3.500 studenata u 250 obrazovnih objekata te da pilot projekt ima za cilj osigurati čist zrak u učionicama.

“Pilot projektom su obuhvaćene škole koje su najbliže ArcelorMittalu Zenica. Ovdje ne govorimo samo o prašini već i o drugim česticama koje su izuzetno štetne za zdravlje i respiratorne sisteme naše djece. Uskoro će početi ugradnja prečišćivaća u učionice nakon čega ćemo informisati javnost o efektima ugradnje, rezultatima efikasnosti. Ako se ispostavi efikasno, već naredne godine u budžetu ćemo planirati dodatna sredstva s ciljem osiguranja čistog zraka u učionicama za našu djecu”, kazao je Kozlić.

Dodao je da o finansijskoj konstrukciji još uvijek ne može govoriti jer se na tržištu nude razni proizvodi po različitim cijenama, karakteristikama, ali i kapacitetima za pročišćavanje ovisno o kvadraturi objekta.

Govornici su danas pomenuli da tradicionalni prečišćivaći zraka za razliku od ultraljubičastih nekada donose više štete nego koristi, ako se filteri ne mijenjaju redovno, s obzirom da se u njemu skupljaju gljivice i drugi paraziti koji prilikom paljenja bivaju iznova raspršeni po prostoriji, dok se UV tehnologija već dugo koristi u zdravstvu što je potvrdio i ministar zdravstva Adnan Jupić.

“Zrak je nešto što koristimo kroz čitav život. Disanje je najveća vrijednost i oni koji su imali problema s tim znaju o čemu govorimo i nije svejedno šta udišemo. Problem onečišćenog zraka osim biološkim faktorima, virusima, bakterijama i gljivicama dovela je planetu u ozbiljan problem. Iskoristio sam priliku da čestitam Medicinskom fakultetu na pripremi ove prezentacije, ali mi je žao što nismo o ovome pričali ranije jer bi s ovim načinom sterilizacije zraka u Covid periodu imali možda i blažu situaciju”, kazao nam je Jupić te dodao:

“UV prečišćivaći se već dugo koriste u medicini gdje su se pokazali izuzetno efikasni. Filteri su primitivniji za novije aparate, a UV je neškodljiva i učinkovita te potvrde evropskih institucija te potvrde za nesmetan rad govori u prilog ovoj tvrdnji da su ovi aparati budućnost svih nas”, dodaje Jupić.

Dekan Medicinskog fakulteta u Zenici Harun Hodžić je izrazio nadu da će nakon pilot projekta i rezultata koji budu poznati ovaj način prečišćavanja zraak dobiti odobrenje zajednice i svih onih koji odlučuju o sudbini običnog građanina.

“Čast nam je da je ovo organizovalo Ministarstvo zdravstvo s Veitom, a sve više vidimo da je zrak jedan od glavnih uzroka mnogih oboljenja, posebno plućnih. UV prečišćivaći do sada su korišteni u medicini, a ovi uređaji će doprinijeti napretku i zaštiti zdravlja i građana. Nakon urađenih analiza u školama vjerujem da će ovo sve naići na odobrenje od zajednice i svih onih koji odlučuju o našim sudbinama”, izjavio je Hodžić.

Jasmina Kišija-Bajrić u ime Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK danas je predstavila rezultate biološke efikasnosti UV-C pročišćivaća zraka uz obrazloženje da je njihovom upotrebom smanjen veliki broj bakterija i gljivica smanjen u prostorijama.

“Zadovoljni smo rezultatima koje smo dobili, a opasnosti od gljivica i bakterija, pored nama poznatih čestica koje mogu da nam štete, nismo svjesni. Moramo raditi redovne kontrole zraka u zdravstvenim ustanovama jer nam respiratorne infekcije mogu napraviti velike probleme. Bitno je redovno kontrolisati zrak u onim prostorijama gdje borave djeca”, izjavila je Kišija-Bajrić.

UV-C uređaji predstavljaju najmoderniju tehnologiju pročišćavanja zraka koja se već koristi u zdravstvu s obzirom da svojim radom uništava do 99,99 posto patogena (virusa, bakterija, drugih mikroorganizama, uključujući i gljivice), a kroz sat korištenja dezinfikuje 900 kubnih metara prostora.

Projekt je ideja Samira Lemeša iz Eko foruma Zenica, koji je, sredinom novembra prošle godine, bio domaćin okruglog stola na kojem je prezentirana i studija “Utjecaj zagađenosti unutrašnjeg zraka na zdravlje ljudi i ekonomiju u Bosni i Hercegovini” za Kanton Sarajevo.

Ministar Kozlić je, već nakon tog skupa, najavio poduzimanje neophodnih koraka za donošenje Rezolucije o kvalitetu unutrašnjeg zraka, koje su usvojene u Kantonu Sarajevo, Goraždu i Tuzli.

Današnjem događaju prisustvovali su direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac, direktorica Doma zdravlja Zenica Mersija Kasumović, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Omer Škaljo i brojni drugi.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno