Zenica

FOTO: Debatni klub “Demosten” osvojio prvo mjesto na Univerzitetskom debatnom takmičenju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji ELSA-e Zenice jučer je na Pravnom fakultetu u Zenici održano Univerzitetsko debatno takmičenje uz podršku Pravnog fakulteta, Unije studenata Univerziteta u Zenici i uz finansijsku podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

U uvodnom dijelu takmičenja prisutnima su se obratili prof.dr.sc. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, prof.dr.sc. Enes Bikić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Aida Mulalić, prodekanesa za nastavu i studentska pitanja Pravnog fakulteta te Aida Rihić, predsjednica ELSA Zenica.

Učešće na takmičenju uzeli su tim Ekonomskog fakulteta, tim Filozofskog fakulteta i tim Pravnog fakulteta sa 9 debatanata koji su debatirali na tri zanimljive i aktuelne teme:

  1. Pušenje u unutrašnjim prostorijama treba zabraniti;
  2. Testiranje lijekova i kozmetike na životnjiama treba biti dozvoljeno u BiH;
  3. Potrebno je uvesti novčane kazne ili druge sankcije za one koji ne žele da se vakcinišu.

“Čestitam ELSA-i i studentima Pravnog, Ekonomskog i Filozofskog fakulteta na organizaciji debatnog takmičenja. Oni mogu biti primjer nastavnom osoblju i drugima kako se njeguje tradicija dijaloga. Posebno je to bitno zbog sve evidentnije zamjene nadmetanja pukim nametanjem. Ministarstvo čvrsto stoji iza studenata UNZE”, naglasio je ministar Kozlić.

Najboljom debatnom ekipom proglašen je Debatni klub “Demosten”, Filozofskog fakulteta u Zenici (Elma Mujić, Elvira Softić, Benjamin Krehić) dok je drugo mjesto pripalo debatnom klubu “Gorgija” Pravnog fakulteta u Zenici.

Mentor debatnog kluba “Demosten”, Filozofskog fakulteta u Zenici, doc. dr. Mirza Džananović, istakao je kako je debatno takmičenje sjajna prilika za studente da se međusobno upoznaju, druže, takmiče u znanju i zajednički usavršavaju govorničke sposobnosti koje će im u budućnosti zasigurno biti od koristi u profesionalnoj karijeri. “Filozofski fakultet, kao i uvijek, rado se odaziva pozivima za učešće u ovakvim događajima i drago nam je da su naše studentice i studenti imali priliku prezentirati svoja znanja i vještine na ovom takmičenju”, naglasio je prof. Džananović uz nadu da će se ovakvi i slični događaji ćešće organizovati jer su višestruko korisni za sve učesnike.

Naravno, ne treba zanemariti ni učešće Debatnog kluba Ekonomskog fakulteta u Zenici (Fatima Tirić, Adis Valentić i Adnan Spahić) koji su imali jednako, kvalitetne retoričke i prezentacijske vještine, iako su po prvi put učestvovali u debati.

Član debatnog kluba Ekonomskog fakulteta u Zenici, ujedno i predsjednik Asocijacije studenata Ekonomskog fakulteta u Zenici, Adnan Spahić, izrazio je zahvalnost organizatorima debatnog takmičenja na pruženim mogućnostima za natjecanjem i stjecanjem novih iskustava. “Moja ekipa je po prvi put učestvovala na jednom ovakvom takmičenju, te nam je izuzetno zadovoljstvo što smo imali priliku da se okušamo i na ovom polju. Iskreno se nadamo se da će u budućnosti biti još ovakvih događaja, jer na ovaj način učimo kako da pravim argumentima branimo svoje stavove, a sve to će nam jako puno koristiti u životu”, izjavio je Spahić.

Svi učesnici su dobili potvrde o učešću i prigodne nagrade, a ELSA Zenica je uz finansijsku podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko- dobojskog kantona za sva tri debatna tima osigurala i vrijedne novčane nagrade.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno