Politika

Stranka za BiH Zenica: 9. Maj Dan Zlatni ljiljana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Zlatni ljiljan je  najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.
 Dodjeljivao se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora. Neki od boraca za svoju pokazanu hrabrost odlikovani su posthumno. Armija RBIH dala je na hiljade heroja u ratu, dovoljno je kazati da su zlatni ljiljani zauvijek ponos ove zemlje nećemo i ne smijemo ih zaboraviti, jer nisu ni oni nas zaboravili kada nam je svima najteže bilo.
Zlatni ljiljan je hiljadugodišnji simbol Bosne, endemični cvijet karakterističan za predjele Bosne (lat. Lilium Bosniacum) koji je korišten kao simbol za čistoću, nevinost i ljepotu. Koristili su ga mnogi bosanski heroji tokom duge historije, počevši od plemićkih porodica do kraljevske dinastije Kotromanića. Ljiljan je također bio karakteristika bosanskih avlija i bašti, opjevan najčešće kao zambak. Na nišanima bosanskih šehida se također gravirao ljiljan.
S toga dobitnicima najvećeg ratnog priznanja Armije RBIH kao i članovima porodica poginulih i umrlih dobitnika Zlatnog ljiljana, Gradska organizacija Stranke za Bosnu i Hercegovinu Zenica   upućuje iskrene čestitke povodom 9. maja – Dana Zlatnih Ljiljana.
 #semirefendic #zenica #pokrnimobihzajedno #sbih #SBIH #strankazabosnuihercegovinu


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno