Politika

Bašić i Huskić čestitali Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku građanima povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana.

 

Značajan datum

 

Navode da se za 9. maj vezuju događaji iz dalje i bliže prošlosti koji su veoma važni za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Kapitulacijom fašističke Njemačke 9. maja 1945. godine slomljena je ideologija koja je odnijela milione ljudskih života, zbog čega 9. maj slavimo kao Dan pobjede nad fašizmom, a u to ime i kao Dan zlatnih ljiljana.

 

“Na ovaj dan odajemo počast najvećim i najhrabrijim sinovima Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije, a mnogi su dali svoje živote braneći temeljne vrijednosti civiliziranog svijeta”, ističu u čestitki.

 

Dan Evrope

 

Francuski državnik Robert Schuman 9. maja 1950. godine predstavio je prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, kojom su udareni temelji današnje Evropske unije, pa se ovaj dan slavi i kao Dan Evrope.

 

Civilizacijske vrijednosti

 

Bašić i Huskić naglašavaju da su vrijednosti koje slavi ovaj dan – antifašizam i euroatlantske integracije, jedini put ka prosperitetu, stabilnosti i sigurnijoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

 

“Slavimo ovaj dan u nadi da će fašistička ideologija biti napokon potpuno poražena, a naša domovina postati dio Evropske unije i NATO-a, koji su garant naše perspektivnije budućnosti”, navodi se u čestitki.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno