fbpx
Zabava

Stižu i u Zenicu – EKV Tribute 2018 i 25 godina zadnjeg albuma ”Neko nas posmatra” – 14. novembra u “Zoni”

Stižu i u Zenicu – EKV Tribute 2018 i 25 godina zadnjeg albuma ”Neko nas posmatra” – 14. novembra u “Zoni” – Peti novembar je dan sjećanja na Milana Mladenovića, dan kada je 1994. otišao rock autor i muzičar koji je nadahnjivao novovalne generacije ’80-ih i još je inspiracija za današnje.

Prije šest godina nastao je projekt ”Deca iz vode / EKV tribute band project”, koji, upravo u ovo vrijeme, osim beogradskih koncerata, bilježi brojne i veoma posjećene manifestacije diljem ex-YU regiona. Veliko zanimanje publike je potaknuto i ocjenom muzičke i stručne javnosti da je riječ o tribute sastavu koji je najbolji i najvjerniji EKV originalu, između ostalog jer u njemu nastupaju neki bivši članovi EKV-a i nekoliko vrsnih muzičara s njima u ekipi.

Zbog velikog zanimanja beogradske publike, ovogodišnji EKV tribute band project će biti priređen 3. i 4. 11. u Dorćol Platzu, a kao specijalni gost na oba koncerta svira Srđan Žika Todorović, proslavljeni glumac i bubnjar EKV-a od 1987. do 1990. i on će prvi put poslije više od dvije decenije odsvirati nekoliko pjesama koje je snimio sa grupom na dva studijska albuma, “Ljubav” i “Par godina za nas”.

Tribute za EKV je već godinama i putujući program, koji se u novembru priređuje i u Bosni i Hercegovini.

Predvode ga dva originalna člana, Marko Milivojević, bubnjar sa najdužim stažom u EKV-u, koji je svirao na albumu ”Dum Dum” (1991.), na koncertnom izdanju ”Kao u snu” snimljenom 13. 12. 1991 u beogradskom Domu Omladine, i na albumu ”Neko nas posmatra” (1993.), te basista Dragiša Uskoković – Ćima, koji je takođe svirao na albumima ”Kao u snu” i ”Neko nas posmatra”.

Uz njih, ekipu još čine Aleksandar Saša Sarajlić, vokal koji neodoljivo, skoro zastrašujuće podsjeća na Milana, gitarista Predrag Stevović i klavijaturista Dejan Tomović – Tomke, koji je svojevremeno svirao u popularnom beogradskom rock bendu Vampiri.

Njihova ovogodišnja BiH turneja, u organizaciji sarajevske agencije Panta Rhei, počinje 14. 11. u Zenici (”Zona”) i nastavlja se 15. 11. u Tuzli (”Palma), 16. 11. u Sarajevu (”Sloga”) i 17. u Mostaru (OKC ”Abrašević”).

Zanimljivo je da se ove godine obilježava i punih 25 godina od izlaska zadnjeg studijskog albuma Ekatarine Velike, ”Neko nas posmatra”, na kojem se uz naslovni hit i popularnu pjesmu ”Jadransko more”, nalazi i jedina obrada koju je grupa snimila, ”Istina mašina” Dade Topića, sa kultnog istoimenog debi albuma grupe Time. Preuzeto sa GLAS.ba

loading...