Zenica

Počinje implementacija tri nova međunarodna projekta na Univerzitetu u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prethodnoj godini Univerzitet u Zenici je intenzivirao svoj rad na međunarodnom planu a kao rezultat toga započinjemo sa realizacijom 3 nova međunarodna projekta, dva projekta će biti finansirana iz Erasmus+ prgrama dok jedan finansira njemački GIZ.

Strengthening Capacities and Mechanisms for Enhancement of Quality Assurance System in Higher Education in Bosnia and Herzegovina ( SMEQA-ERASMUS-EDU-2023-CBHE-STRAND-3) je projekat kojeg finansira Evropska komisija a  čiji je koordinator Univerzitet u Zenici. Budžet projekta je 936 000 Eura a pored Univerziteta u Zenici u projektu učestvuje još 18 institucija iz Bosne i Hercegovine i EU te jedan pridruženi partner.  Cilj projekta je uspostavljanje mehanizama za unaprjeđenje kvalitete u visokom obrazovanju u BiH  kroz razmijevanje različitih evropskih pristupa u akreditaciji studijskih programa. Učesnici u projektu, visokoškolske institucije iz BiH, nadležna ministarstva za obrazovanje, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH te Agencija za akreditaciju VŠU RS će zajedno sa partnerima iz Slovenije i Hrvatske tokom tri godine trajanja projekta raditi na razvijanju modela akreditacije studijskih programa u BiH, uspostavljanju mehanizma koordinacije i harmonizacije sistema osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju, jačanje ljudskih kapaciteta u institucijama BiH, unapređenju saradnje između institucija koje učestvuju u procesu akreditacije, razvijanju plana edukacije eksperata koji provode proces akreditacije u BiH isl. Poseban akcenat će se staviti i na osnaživanje visokoškolskih institucija u BiH za razvijanje internih procedura za osiguranje kvaliteta. Vizija je da kroz zajednički rad sa Univerzitetom u Ljubljani, Univerzitetom u Splitu, Nacionalnom agencijom Republike Slovenije za osiguranje kavlitete u visokom obrazovanju te Agencijom za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske doprinese boljem pozicioniranju BH visokoškolskih ustanova na europskom prostoru ali također da se osnaže agencije i ministarstva kao i visokoškolske ustanove za provođenje procesa akreditacije, analiziraju standardi i ostala regulativa iz ove oblasti te da se u konačnici doprinese njenom unapređenju.

Engaging Students for eNhancing internationalization practices in the Adriatic-Ionian Region (ESN-AIR ERASMUS-EDU-2023-CBHE-STRAND-1) je projekat čiji je nosilac Marche Polytechnic Unicversity, Ancona, Italija a Univerzitet u Zenici je partner u projektu. Cilj projekta je jačanje internacionalizacije visokoškolskih ustanova u Jonsko-jadranskoj regiji kroz snažnije uključivanje mladih. Projekat je nastao u toku predsjedavnja Univerziteta u Zenici Uniadrion rektorskom konferencijom i predstavlja samo jedan od rezultata koji su postignuti u ovom periodu. Budžet projekta je 350 000 eura a rezulati projekta će se ogledati kroz razvijanje internacionalnog pristupa institucija, jačanje vlastitih kapaciteta, snažnije uključivanje studenata u razvoj internacionalizacije, unapređenje kulturne i regionalne saradnje, uključivanje studenata u programe mobilnosti a posebno studenata sa manjim mogućnostima.

Digital Transformation of SMEs in the Processing Industry of Zenica-doboj Canton čija je aplikacija također nastala na Univerzitetu u Zenici , ukupna vrijednost projekta je 132 000 eura a bit će  finansiran od strane njemačkog GIZa. Partneri u projektu su Privredna komora ZDK te Ekonomski i Mašinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu. Osnovni cilj projkta je unapređenje kompetitivnosti proizvodnog sektora kroz primjenu savremenih tehnologija, inovacija, uspostavu međunarodnih naučnoistraživačkih partnerstava te primjena iskustava u malim i srednjim preduzećima u Zeničko-dobojskom kantonu. Kroz projekat će biti izrađena nova IT rješenja za proizvodni sektor u ZDK te će biti implemetirani specijalizirani programi treninga za zaposlene u privrednom sektoru u ZDK, učenike srednjih škola kao i nezaposlene u ZDK. U konačnici rješenja koja će nastati kroz projekat bi trebala dovesti do novih zapošljavanja, uvećanja dobiti za kompanije učesnice u projektu te unapređenje znanja  i vještina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno