Biznis

Stanovnici regije među najnaoružanijim u svijetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stanovnici regije među najnaoružanijim u svijetu – U svijetu je više od milijardu komada vatrenog oružja, od čega je većina u rukama civila, pokazuje istraživanje Small Arms Surveya. Oni procjenjuju da je 857 miliona u vlasništvu građana, 133 miliona u vojnim arsenalima i da 23 miliona posjeduju agencije za provođenje zakona.

Od 857 miliona komada vatrenog oružja u rukama civila, 393 miliona su u Sjedinjenim Američkim Državama, što je više od ukupnog broja oružja u prvih 25 država na listi. I kada taj broj postavimo u odnosu na broj stanovnika, populacija SAD-a čini četiri posto svjetskog stanovništva, dok građani ove zemlje drže 40 posto svjetskog vatrenog oružja.

Velika je razlika u naoružanosti širom svijeta. Najviše oružja je u već pomenutom SAD-u, 121 na 100 stanovnika, 53 u Jemenu, dok po 39 komada vatrenog oružja posjeduju građani Srbije i Crne Gore.

Na drugoj strani su zemlje poput Japana i Indonezije gdje je manje od jednog komada vatrenog oružja na 100 stanovnika.

Stanovništvo u regiji je među najnaoružanijim u svijetu, a u infografici pogledajte procjene o vatrenom oružju u rukama građana u regiji, te koliko je tog oružja neregistrovano.

INFOGRAFIKA NA LINKU: AL JAZEERA

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno