Biznis

FOTO: Napreduju radovi na tunelu koji će skratiti put između Zenice i Žepča

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Napreduju radovi na tunelu koji će skratiti put između Zenice i Žepča – U okviru Koridora Vc na poddionici Ponirak – Vraca gradi se impozantni Tunel Zenica kojim će se skratiti put između Zenice i Žepča za šest kilometara. Tunel Zenica će doprinijeti da vozači neće morati prolaziti vrandučkim kanjonom, nego će zahvaljujući njemu stizati mnogo brže i sigurnije na svoje odredište.

„Poddinica Ponirak – Vraca je ustvari Tunel Zenica koji je dug 2,4 kilometra, a radove izvodi bh. kompanija Euro-asfalt. Nadzor nad izvođenjem radova izvodi turska kompanija PROYAPI. Trenutno na tunelu radi 120 radnika, a radovi se odvijaju 24 sata“, kazao je Ahmed Mušija, Šef projekta JP Autoceste FBiH za poddionicu Ponirak – Vraca.

Tunel Zenica izvodi se kao dvocijevni tunel dužine 2475 metara lijeva cijev i 2420 metara desna cijev. Tunel prolazi ispod planine Vepar i najveći nadsloj tunela je 500 metara. Tunel će imati devet prolaza za pješake, dva prolaza za motorna vozila i dvije zaustavne niše, objavljeno je iz JP Autoceste FBiH.

„Do sada je iskopano 750 metara lijeve tunelske cijevi i 780 metara desne tunelske cijevi. U lijevoj tunelskoj cijevi izvode se radovi na sekundarnoj oblozi. Radovi se izvode prema dinamici. Rok izvođenja radova je 900 dana. Već radimo skoro godinu dana, moram reći da je zavidan kvalitet radova, tako da nemamo problema. Ono što bih posebno istakao je da nismo imali težih povreda na radu. Disciplina na radu je veoma visoka to nas čini sretnim, jer radovi u podzemnim prostorijama su izuzetno opasni, teški“, saopštio je Mušija.

Na kraju Ahmed Mušija naglašava da je dosta složena geologija zbog prisustva podzemnih voda u velikim količinama, međutim to nije narušilo planiranu dinamiku radova.

„Prilikom iskopa tunela imamo stalni priliv podzemnih voda. U jednom trenutku smo imali skoro 1600 litara u minuti što su izuzetno visoki prilivi podzemnih voda za ovakve geotehničke radove“, istakao je Mušija.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 59.408.825,00 eura bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke u visini od 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno