Naše

Šta su zapravo potpisali klubovi jučer i šta čeka sport u Zenici?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jučer je na stadionu Bilino polje potpisan sporazum svih klubova koji u svom nazivu imaju ime “ČELIK” koji su ovaj potez označili kao historijski za zenički sport.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenice usvojena je Strategija za sport, a ovaj sporazum je samo nastavak i realizacija planova iz Strategije, prema riječima potpisnika.

Naime, ovim Sporazumom klubovi potpisnici uređuju svoje međusobne i zajedničke interese na načelima uzajamnosti i fer odnosa sa svrhom afirmacije i zaštite višedecenijske tradicije i imena “Čelik”.

Sama strategija je nakon duge rasprave i tek nakon pojedinačnog izglasavanja (nije bilo većine nakon prvog glasanja) dobila tijesnu podršku vijećnika, iako u Gradskog vijeću postoji jasna i uvjerljiva većina. Na samu izradu strategije su određeni klubovi u Zenici imali zamjerke, te su preko vijećnika pokušali da se ova Strategija usvoji u formi nacrta kako bi na javnoj raspravi i kasnijoj proceduri pokušali da izmijene istu.

Ipak, do toga nije došlo i poslije sjednice klubovi (Nogometni klub Čelik, Omladinski košarkaški klub Čelik, Košarkaški ženski klub Čelik-BH Telecom, Rukometni klub škola rukometa Čelik Junior, Odbojkaški klub Čelik Volley Zenica, Odbojkaški klub Čelik-R i Ragbi klub Čelik) su potpisali sporazum koji ide u smjeru formiranje Sportskog društva Čelik.

Ovaj potez je kod nekih sportskih radnika dočekan vrlo žustro, te smatraju da se na ovaj način pravi monopol nad sportom u ovom gradu. Smatraju da će ovim činom klubovi potpisnici ovog sporazuma samo zbog naziva, a ne zbog rezultata, ranga takmičenja i rada imati povlašten položaj, te da će na taj način “poklopiti” i onako limitirana sredstva koja pristižu iz budžeta grada i kantona.

Prema nezvaničnim informacijama, trenutno postoji ideja o zajedničkom djelovanju ostalih klubova u Gradu Zenica, koji nisu dio ovog sporazuma, kako bi se izborili kako kažu za svoja prava i ravnopravan sportski rad u Zenici.

Sporazum i šta su zapravo potpisali klubovi možete pročitati u nastavku:

Cilj je da sporazum  potiče saradnju i razmjenu iskustava, te da će klubovi koordinirati svoje međusobne aktivnosti s ciljem popularizacije sportova u mlađim uzrastnim kategorijama djece školskog uzrasta od 7-15 godina uvažavajući i razumijevajući svoje potrebe i potrebe drugih.
Posebni cilj ovog Sporazuma je stvaranje pretpostavki, materijalnih, finansijskih i kadrovskih za osnivanje i uspostavu sportskog društva „Čelik“, u okviru kojeg bi se artikulisali interesi svih sportskih klubova iz porodice “Čelik”.

Potpisnici Sporazuma su također saglasni da usvoje zajednički Program aktivnosti za saradnju i razmjenu iskustava sa osnovnim i srednjim školama radi omasovljenja omladinskih pogona u klubovima, organizovanja sportskih sekcija i ogranizovanja takmičenja u saradnji sa školama.

Potpisnice Sporazuma će putem medija – radija i TV, portala, društvenih mreža raditi na popularizaciji sporta, te organizovati kampanje s ciljem uključivanja djece i omladine u sportske aktivnosti i uključivanje u rad klubova.

Potpisnice Sporazuma će poticati razvijanje i jačanje saradnje svih sudionika u sportu, naročito:

a) uspostavljanje kontakata između sportskih organizacija, saveza te sporstkih udruženja i klubova;
b) sudjelovanje na takmičenjima i svim kulturno-sportskim manifestacijama;
c) razmjena iskustava i znanja između sportista, trenera i drugih stručnih kadrova;
d) organizovanje zajedničkih manifestacija za omladinu i seniorske kategorije;
e) međusobno podržavanje na oficijelnim takmičenjima ili utakmicama;
f) unificiranje sportske opreme u smislu jednoobraznosti svih klubova nosilaca imena “Čelik”; klubova iz grupacije „Čelik”;
g) educiranje kadrova u oblasti sporta, te saradnja u oblasti unapređenja organizacije i rada sportskih
h) zajednički nastup i prijave na eventualne konkurse ili projekte iz oblasti sporta.

U cilju provedbe oblika saradnje predviđenih ovim Sporazumom, osnovat će se mješoviti odbor sastavljen od predstavnika strana potpisnica iz svih klubova, te po potrebi drugih lica iz drugih oblasti kao i predstavnika Grada Zenica.

Također u sporazume je navedeno da niti jedna od strana potpisnica ne izražava finansijske interese u ovom Sporazumu o saradnji, već se isti isključivo bazira na ideji tradicije i zaštite imena,,Čelik”, te promoviranja sporta, te da u slučaju zajedničkih prijava na projekte, sporazumno će se dogovoriti raspodjela sredstava unutar klubova i udruženja iz ovog Sporazuma.

Plan trajanja ovog sporazuma je pet godina.

Kakva sudbina očekuje zenički sport ostaje da se vidi, a naravno pohvalno je usvajanje strategije razvoja sporta koja je temelj i pretpostavka za razvoj. Ipak, da li će rat klubova u ovom gradu narušiti razvoj sporta, da li je strategija dobra ili loša i kakva budućnost čeka zenički sport ostaje nepoznanica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno