Naše

FOTO: Jedan znak i njegova godišnja doba – Zašto Grad Zenica ima problem sa održavanjem saobraćajne signalizacije?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Već nekoliko godina u Zenici, sve češće i mnogobrojnije, građani primjećuju i fotografišu oštećene i oborene saobraćajne znakove i drugu vertikalnu signalizaciju.

Prolaze mjeseci, a znakovi “leže” bez naznaka da će neko doći i popraviti signalizaciju.

Naime, za održavanje vertikalne saobraćajne signalizacije ranije je godinama bilo zaduženo Javno preduzeće “Parking Servis” Zenica.

Ovo preduzeće je po zakonu imalo pravo obavljati ove poslove, jer zakon o javnim nabavkama definiše da Grad ako ima svoje Javno preduzeće koje obavlja zadanu djelatnost nije dužan da raspisuje tender i javnu nabavku.

Ipak, posljednjih godina iz Gradske uprave Zenica su odlučili da i ovaj posao povjere firmama preko javnih poziva, tako smo dobili da se vertikalnom signalizacijom posljednjih godina u Zenici pored našeg gradskog JP bave i firme iz Kiseljaka, Bijeljine, Kreševa, Sarajeva…

Firme koje ne dolaze iz našeg grada, a dobiju ove poslove nemaju ekonomske računice ni opravdanosti dolaziti u Zenicu radi jednog znaka ili nekoliko oštećenja, već pokušavaju da svoj broj intervencija svedu na minimum kako bi napravili što veću uštedu i kao i svaka privatna kompanija, ostvarili zaradu/profit.

Upravo ovo je razlog zašto i postoje Javna preduzeća, da bi se poslovi od javnog interesa radili efikasnije i brže i kako bi komunalno stanje grada bilo na zadovoljavajućem nivou.

Da li će ovaj znak i mnogi drugi u našem gradu da prežive još neko godišnje doba ostaje da vidimo, kao i da li će neki ljudi u ovom gradu shvatiti šta je zapravo uloga Javnih preduzeća.

FOTO: Čitatelj

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno