Info

Šta poslodavci traže u oglasima za posao

Sekretarica do 35 godina i obavezna fotografija
Sekretarica do 35 godina i obavezna fotografija
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šta poslodavci traže u oglasima za posao- Vrlo često u oglasima za posao možemo vidjeti listu željoteke privatnih poslodavaca, pa tako za poslove sekretarice traže osobu sa višom ili visokom stručnom spremom, perfektno poznavanje jednog ili više stranih jezika.

Također, mora poznavati rad na računaru, rukovanje ovim ili onim aparatima i naravno uz to da nema više od 35 godina, obavezno priložiti fotografiju… A zauzvrat gotovo nikada ne napišu šta oni nude, osim “rada u odličnom okruženju i mogućnosti napredovanja“.

Informatička pismenost

Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare, smatra da su takvi oglasi svojevrsna degradacija ljudi.

– Sada imate formulacije poslovne sekretarice i ne znam šta bi tačno bio njen posao. Ja znam za poziv sekretarice koja treba minimalno da ima srednju stručnu spremu, informatičku pismenost. Poželjno je da zna engleski jezik u obimu da može da se javi na telefon. Ostalo je na kućnom odgoju, ljubaznost, kultura. Rutina se stječe kroz iskustvo. Van pameti mi je da kod odabira sekretarice tražim fakultet ili da gledam izgled. Degutantno mi je da o tome i pričam. Moja sekretarica ima blizu 50 godina i svoj posao obavlja jako dobro – govori nam Ibrahimpašić.

Objašnjava kako sve zavisi od vlasnika firme, njegovih pogleda.

– Ogromna je razlika kada je neko iz opanaka došao u situaciju da vlada. Onda sve frustracije i komplekse liječi preko zaposlenih. Meni je to grozno – govori nam Ibrahimpašić.

Pričali smo i s Esadom Bećirovićem iz Centra za razvoj civilnog društva BiH Doboj – Doboj Istok – Gračanica koji prati javne pozive i oglase za posao.

– Kod nas je fokus na zapošljavanju u javnim institucijama, ali primjećujemo i konkurse za posao kod privatnika. Ima dosta iskorištavanja radne snage, degradacije. Ni u javnim institucijama nije ništa bolje, a trebalo bi biti. Umjesto da primaju one koji ispunjavaju uvjete, konačnu riječ opet donosi direktor, a to može biti i prema izgledu, a ne referencama – govori nam Bećirović.

Robovlasnički odnos

Nezaposlena Sarajka Amina nam kaže da gledanje oglasa za posao uglavnom završi nerviranjem.

– Čini mi se da će uskoro i za posao čistačice tražiti atraktivan izgled, da se pošalje fotografija prije odabira kandidata za razgovor. Presmiješno i grozno u isto vrijeme. Najgore mi je kada za određene pozive ograniče godine. Pa to je kršenje osnovnih ljudskih prava. Nedavno sam vidjela oglas u kome se traži žena za posluživanje u slastičarnici koja mora pomagati u pripremi sokova i kolača, potom poslužuje, čisti prostor i radi druge poslove…. Pa to je robovlasnički odnos – priča nam Amina, koja je inače završila Poljoprivredni fakultet i godinama nema posao.

(E. Duvnjak-Šalaka/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno