Info

Šta je tačno Amber Alert sistem koji je važan kod nestanka djece, a koji bi mogao biti uskoro uveden i u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Amber Alert sistem – sistem za obavještavanje o nestanku djece – uskoro bi mogao biti uspostavljen i u Bosni i Hercegovini. Iako priča o njemu datira već neko vrijeme, tek su sada poduzeti konkretniji koraci.

Riječ je sistemu alarmiranja javnosti u slučaju nestanka djece. Amber Alert sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena.

Sistem je osim u SAD-u uspostavljen i u još 27 država širom svijeta; pojedine su se koristile strukturom sistema kakav je u Americi, dok su pojedine osmislile sopstveni. U svakom slučaju – glavni cilj ovakvog jednog sistema jeste zaštita djece.

Po ugledu na američki sistem, uspostavljanje Amber Alert sistema planirano je u Bosni i Hercegovini, dok je jedan od pokretača ove inovacije Centar za siguran internet BiH. Upravo o samom sistemu i njegovoj funkcionalnosti, razgovarali smo sa Amelom Efendić iz Centra za siguran internet BiH.

Policija donosi odluku da li podiže Amber sistem

Delegacija Bosne i Hercegovine u junu je posjetila SAD-a kako bi se detaljnije i bliže upoznala sa samim sistemom, a delegaciju su činili predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policije Brčko distrikta i Federalne policije.

Ipak, Efendić nam kaže da za sada ništa konkretno nije dogovoreno, na potezu je Američka vlada, a konkretne informacije o tome kada i kako bi ovaj sistem mogao biti uspostavljen u BiH bit će poznate kroz mjesec-dva.

“Za sada smo uspjeli organizovati prvi korak, studijsku posjetu Americi koja rukovodi Amber Alert sistemom. Sam sistem kao takav je značajan za svu djecu”, kaže nam na početku razgovora Efendić.

Što se tiče samog funkcionisanja, Efendić nam kaže da prijave o nestanku djece prima policija koja potom donosi odluku da li podiže alarm.

“Sistem bi se realizovao na entitetskom nivou, moramo se prvo dogovoriti sa Američkom vladom jer želimo identičan sistem uspostaviti i u BiH. Prvo treba napraviti strategiju sa američkom vladom i nadležnim institucijama. Za nas je značajno da Centar za internet ima potpisanu saradnju sa svim policijskim organima”, kaže naša sagovornica i nastavlja:

“Policija podiže ‘amber’, a ono što taj sistem podrazumijeva jeste da na osnovu saznanja, prijave o tome kada se nešto desi, oni trebaju donijeti odluku da li ‘uključuju alarm’. Nakon njih, Centar ima važnu ulogu jer bi taj sistem trebao služiti za sekundarno alarmiranje javnosti. Odnosno, nakon što policija podigne sistem, Centar radi sekundarno alarmiranje providera, BH telecoma, BIHAMK-a, mediji prekidaju program i javljaju, sve druge institucije koje na bilo koji način mogu učestvovati u realizaciji Ambera”, pojašnjava nam Amela Efendić iz Centra za siguran internet BiH.

Kod Amber sistema sve staje na nekoliko sekundi

Međutim, naglašava da se Amber ne podiže nužno u slučaju nestanka djece, već i kod situacija kakve su se naprimjer nedavno dogodile u Beogradu i Lukavcu – pucnjave u školama, kada su djeca izložena opasnosti.

Kod Amber sistema, tri sata su ključna u njegovoj realizaciji, dok Amerikanci najveći broj slučajeva riješe za 24 sata.

“Kod ovakvog sistema, sve će na nekoliko sekundi prestati sa radom, svi građani će putem mobilnih operatera dobiti poruku koja sadrži upozorenje o slučaju, opis djeteta koje je nestalo/oteto, informacije o njemu kako izgleda, kojeg je uzrasta, gdje je posljednji put viđeno i slično”, kaže nam dalje Efendić.

Osim pronalaska djeteta, ovaj sistem je značaj i iz razloga što će dovesti do počinitelja krivičnog djela, a njegova uspostava u BiH za sada bi bila iz preventivnih razloga. Jer, zašto uvijek moramo reagovati reaktivno, pita se naša sagovornica.

“Uspostava ovakvog sistema koja državu neće koštati puno, puno će pomoći policijskim snagama kod zaštite djece. Zašto kaskati za krivičnim djelima, ne treba uvijek reagovati reaktivno. Uvijek je bolje spriječiti, nego liječiti. Naravno, tu smo i da liječimo, ali treba – kad god se može – reagovati korak prije i preventivno”, poručuje ona.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno