Info

Zabilježen najtopliji dan ikada na Zemlji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Američki Nacionalni centar za predviđanje životne sredine saopćio je na je 3. jula 2023. godine na Zemlji zabilježen najtopliji dan ikada, javlja Anadolu.

“Svjetska prosječna temperatura 3. jula dostigla je 17,01C (62,62 F), nadmašivši prethodni rekord od 16,9C postavljen u augustu 2016. godine“, saopćili su iz Centra, odnosno njegovog Odjela meteorološke službe.

Ovog ljeta klimatske promjene podstiču ekstremne toplotne talase širom svijeta, izazivaju meteorološka upozorenja i oduzimaju brojne živote.

Od Sjeverne Amerike do Evrope, Azije i Bliskog istoka, zemlje se bore s visokim temperaturama.

U SAD-u su izdata upozorenja širom zemlje jer su sparna vrućina i opresivna vlaga pogodili šire regije.

Meksiko je takođe bio ozbiljno pogođen, sa temperaturama koje su dostigle 40C (104F). Više od 110 ljudi izgubilo je život zbog visokih temperatura u Meksiku.

Velika Britanija je proživjela svoj najtopliji juni otkako je 1884. godine počelo vođenje evidencije. Prosječna temperatura bila je 15,8C (60,44F), skoro za jedan stepen više od prethodnih maksimuma za mjesec.

U Iranu su temperature u nekim područjima dostigle nevjerovatnih 50C (122F).

U Španiji je živa skočila na 44C (111,2F). Pakistan i Indija su također pretrpjeli razorne posljedice vrućine. I Kina bilježi svoje najtoplije dane u posljednjih šest decenija, s temperaturama i do 40C (104F).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno