Biznis

Šta je sve skuplje nego prije 12 mjeseci

Da tiha mjesečna poskupljenja itekako imaju posljedice po novčanike bh. građana, vidljivo je uporedi li se kretanje cijena u dužem periodu. Upravo to učinilo je Federalno ministarstvo trgovine, uporedivši prosječne cijene osnovnih životnih proizvoda i usluga u decembru 2014. i decembru 2013. godine. Za razliku od mjesečnih oscilacija od po nekoliko procenata, podaci za cijelu godinu pokazuju da su cijene pojedinih proizvoda i usluga koje građani svakodnevno koriste lani porasle i za nekoliko desetina procenata.

Tako su, naprimjer, roditelji koji imaju malu djecu pakovanje od 20 pelena prošlog mjeseca plaćali u prosjeku 13,5 KM, što je poskupljenje od čak 35,5 posto u odnosu na decembar 2013. Da su roditeljima male djece novčanici sve tanji, pokazuje i podatak da je mjesečna uplata za obdaništa posljednjeg mjeseca prošle godine u prosjeku koštala 168,7 maraka, što je godišnje poskupljenje za 16,29 posto. Građani Federacije lani su bili i na udaru telekom operatera, s obzirom na to da je decembarska pretplata za fiksni telefon koštala 15 maraka, za 27,9 posto više nego na kraju 2013.

U ovom razdoblju za 13,8 posto poskupjele su i cigarete, pa je prošlog mjeseca kutija u FBiH prosječno koštala 3,2 KM. Za 8,9 posto poskupio je i deterdžent za pranje rublja, a kilogram je u decembru u prosjeku koštao 3,7 maraka. Također, lijekovi antipiretici (andol, aspirin, paracetalmol) skuplji su za sedam posto i u decembru su koštali prosječno 1,5 KM po kutiji. Zabilježene su i više cijene prijevoza, te je javni skuplji za 9,3 posto, s obzirom na to da je karta u decembru prosječno koštala 1,4 KM, koliko i kilometar vožnje taksijem, što predstavlja poskupljenje za 6,1 posto.

Predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH konstatira da tiha poskupljenja itekako utječu na standard građana, pogotovo što rast cijena nije popraćen rastom ličnih primanja. Pri tome, skreće pažnju na najugroženije kategorije stanovništva, naprimjer penzionere, kojima su lani u FBiH samo jednom porasle penzije, za mizernih pet posto.

Godišnji rast cijena

13,5 KM pelene, poskupljenje 35,5%
168,7 KM uplata za obdanište, poskupljenje 16,2%
15 KM pretplata za fiksni telefon, poskupljenje 27,9%
3,2 KM cigarete, poskupljenje 13,8%
3,7 KM deterdžent za pranje rublja, poskupljenje 8,9%
1,5 KM lijekovi antipiretici, poskupljenje 7%
(cijene u decembru 2014. s uporedbom na decembar 2013.)

Simbolična pojeftinjenja

Između decembra 2013. i decembra 2014. zabilježene su uglavnom niže cijene hrane, a korekcije u ovom slučaju većinom su simbolične, od svega nekoliko procenata. Najveći pad cijene (18,1 posto) zabilježen je kod šećera, pa je u decembru 2014. kilogram koštao 1,2 KM.

AVAZ

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi