Zenica

Specijalizirani program Male škole baleta

Specijalizirani program Male škole baleta 1
Specijalizirani program Male škole baleta 1
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Specijalizirani program Male škole baleta ” ARS” u JU za predškolski odgoj i obrazovanje, Zenica  – Inovativnost , promocije, druženja, takmičenja, nastupi , edukacija …sve to nastavlja i u ovoj školskoj godini „Ars Centar“ Osnovna Baletno muzička škola  i Centar za edukaciju , promociju i afirmaciju djece i mladih.

Naime, saznajemo da je u toku Mala škola baleta Ars odobrena od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK , kao specijalizirani program obdaništa JU za predškolski odgoj i obrazovanje , Zenica.
„U sklopu ovog programa djeca će raditi na upoznaju baletne umjetnost, ali prije svega cilj je da kod djece razvijemo osjećaj za lijepo, osjećaj za ritam, koordinaciju pokreta i ravnotežu. Mala škola baleta Ars je upoznavanje djece sa umjetnošću igre, buđenje , razvijanje i podsticanje interesa , pozitivnih stavova, navika, potreba za baletnom umjetnošću kao i i osposobljavanje za stvaralačko izvođenje osnovne tehnike klasične igre.Cilj nam je i prepoznati nadarenu djecu i razvijati kod njih ljubav prema igri ( plesu uopćeno) usmjeravajući ih na profesionalnu opredjeljenost.“ kazala nam je direktorica Osnovne Baletno muzičke škole „Ars Centar” Zenica Biljana Trifković, dodavši i druge važne segmente koji su u vezi sa edukacijom djece predškolskog uzrasta iz oblasti umjetnosti uopće, odnosno baletne umjetnosti.

“Sa djecom će se vježbati istrajnost, strpljenje, podizanje samopouzdanja. U zdravstvenom smislu kontinuiranim radom, vježbanjem pospješuje se koncentracija, rad unutarnjih organa ( krvotok, srce, pluća), motornog aparat, centralnog nervnog sistema… Pospješuje se pravilan razvoj kičme i stopala, uopćeno pravilno držanje tijela u periodu njihovoj odrastanja. Zbog toga je naš Baletni studio koji se nalazi u BNP Zenica i gdje djeca imaju svakodnevno časove baleta i primjenjene gimantike od višestrukog značaja, jer djeca imaju kontinuitet u radu i rezultati su više nego očigledni. Takođe, sa djecom iz obdaništa, radom će se razvijati senzo -motorne funkcije kroz upoznavanje sa mehanikom tijela kao instrumentom izražavanja pokretom i osposobljavati ga za bolje snalaženje u prostoru, sticati estetsku kulturu pokreta , koja kad je u saglasnosti sa duhovnom komponentom, utiče na kreativnost, širinu izražavanja kako pokretom tako i razmišljanjem i emocijama. Razvijanje muziklanosti, ritma, sluha.. .sveukupni psihofizički razvoj djeteta.”

Aktivnost od jednoga časa Male škole baleta Ars obuhvata:

-Razgovor o baletu, plesu i umjetnosti uopće ( uvodni dio časa)
-Zagrijavanje (tjelesne vježbe – primjenjena gimnastika)
-Učenje osnovnih pokreta ( demostracija, ponavljanje)
-Formacije i koreografija
-Utisci sa časa, završna igra

Nakon prve sedmice Male škole baleta Ars, nastavnica baleta Emina Stojšić, koja je završila Visoku školu za baletnog pedagoga u Frankfurtu i trenutno zaposlena u Baletno muzičkoj školi “Ars Centar” Zenica, kaže da je naišla na veliki broj talentiranih djevojčica, ali i dječaka i nada se, da će neko od njih odlučiti se baviti baletnom umjetnošću, s obzirom da sad u svome gradu imaju i studio i školu baleta sa svim potrebim uslovima za rad.
Fotografije pogledajte u albumu facebook stranice https://www.facebook.com/media/set/?set=a.511774298981540.1073741918.434332286725742&type=3

Specijalizirani program Male škole baleta
Specijalizirani program Male škole baleta

Takođe doznajemo , da se u “Ars Centru” balerine pripremaju za takmičenja koja će se održati u ovoj školskoj godini kako u zemlji, regionu, ali i u svijetu, o čemu će nas obavještavati blagovremeno.

Trenutno Baletni studio popunjava dozvoljenu brojnost djece po strandardima Baletnih studia, i do kraja tekuće godine novi članovi će uplaćivati pola cijene članarine od uobičajne. Takođe, u toku je nagradna igra na facebook-u, u kojoj podjela fotografije sa aktivnostima „Ars Centra“ i objava koja bude imala najviše „lajk-ova“, donosi besplatnu članarinu za decembar. Pogledajte ovdje  link

Pratićemo rad „Ars Centra“ sa svim njihovim aktivnostima (koje su zaista ove školske godine brojne i nude za svako dijete po nešto zanimljivo, edukativno i novo), te im poželjeti puno uspjeha u daljem radu!

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno