Zenica

Socijalna zaštita, zaštita civilnih žrtava rata i zaštita porodice sa djecom u 2015. godini

Socijalna zaštita, zaštita civilnih žrtava rata i zaštita porodice sa djecom u 2015. godini
Socijalna zaštita, zaštita civilnih žrtava rata i zaštita porodice sa djecom u 2015. godini
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Socijalna zaštita, zaštita civilnih žrtava rata i zaštita porodice sa djecom u 2015. godini- Prema „Informaciji o dostignutom stanju u oblastima socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u 2015. godini“ Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, provedene su sljedeće aktivnosti:

 Razvoj zaštite i integracije djece i odraslih osoba sa posebnim potrebama, putem usluga kantonalne Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona te Dnevnog centra u Visokom (za korisnike iz općina: Kakanj, Visoko, Breza, Vareš i Olovo), Ustanove Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama Maglaj (za korisnike iz općina: Zavidovići, Žepče i Maglaj), Dnevnog centra Tešanj te putem usluga ranog podsticanja razvoja i rane intervencije za djecu sa posebnim potrebama u opremljenoj prostoriji pri JU Centra za socijalni rad Olovo.

 Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva u kontinuitetu odobrava sredstava za sufinansiranje rada javnih-humanitarnih kuhinja na području Zeničko-dobojskog kantona. Tokom 2015. godine doznačena su sredstva u ukupnom iznosu od 225.000,00 KM.

 Sufinansiranje Projekta „Sigurna kuća za žene žrtve nasilja u porodici i zajednici sa područja općina Zeničko-dobojskog kantona“ koji implementira Udruženje „Medica“ Zenica. Tokom 2015. godine, Udruženju „Medica“ Zenica odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 54.720,00 KM.

 Podrška rada kantonalnih i općinskih/gradskih udruženja, tj. organizacija civilnog društva. Tokom 2015. godine u ove svrhe utrošeno je ukupno 64.305,00 KM.

 Povodom obilježavanja „Dječije nedjelje“ u Zeničko-dobojskom kantonu za 2015. godinu, odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 99.635,00 KM za realizaciju 37 projekata.

 Za finansiranje zdravstvenog osiguranja korisnika socijalne zaštite u 2015. godini odobrena su sredstva u iznosu od 175.970 KM.

 U 2015. godini od strane Ministarstva i Vlade Kantona odobrena je jednokratna novčana pomoć socijalno-intervenirajućeg karaktera pojedincima i porodicama i u ove svrhe utrošeno je ukupno 105.600,00 KM.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno