Zenica

Foto: BZK Preporod – iftar za žene

Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" iz Zenice organizovala je večeras iftar za žene, tradicionalnu manifestaciju na kojoj žene iz kulturnog, političkog, vjerskog i društvenog života imaju priliku da se druže te zajedno iftare. ( Haris Badzic - Anadolu Agency )
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: BZK Preporod – iftar za žene – Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” iz Zenice organizovala je večeras iftar za žene, tradicionalnu manifestaciju na kojoj žene iz kulturnog, političkog, vjerskog i društvenog života imaju priliku da se druže te zajedno iftare.

Amna Sofić, predsjednica BZK “Preporod” Zenica rekla je za Anadolu Agency (AA) kako je ovo tradicija koja se nastavila 16 godina zaredom.

– Ovo je 16. po redu iftar za žene. Možemo ga slobodno nazvati tradicionalnim s obzirom da toliko godina egzistira. Cilj je da se održi i prenese bošnjačka tradicija, posebno u vrijeme ramazana, da se sprave bosanska jela i da se otrgnu od zaborava sva ta tradicionalna i slatka i slana jela. Sve prisutne žene su donijele po jedno napravljeno jelo, što znači da je ovo i promocija bosanskih jela. Imamo i mladih djevojaka koje učestvuju na ovom iftaru te na taj način prenosimo tradiciju i na mlađe generacije – rekla je Sofić.

Rekla je kako je odziv svake godine oko 60 žena, a druženje je upotpunio Narodni orkestar “Preporoda”.

– Ovdje je puno žena iz javnog, kulturnog, političkog i društvenog života, što pokazuje da žena iako je zaposlena i zauzeta održava tradiciju u svojoj kući i za vrijeme ramazana, ali i van ramazana – dodala je Sofić, rekavši kako su prisutne žene ne samo iz Zenice nego i iz Vareša, Fojnice i Turbeta.

Večeras su se na trpezi našla brojna tradicionalna bosanska jela poput šiš-ćevapa, bureka, dolme, punjeni paradajz koji se rijetko pravi, tirit pita, bamija te brojna slatka jela, a od starijih je tu pekmezli baklava koja se pravi s pekmezom, te hurmašica, lokuma i drugih slatkih jela.

Saudina Beganović, predsjednica BZK “Preporod” iz Vareša rekla je kako je ovo lijep način da se okupe sve žene iz različitih slojeva društva.

– S obzirom da je mjesec ramazan, kada je ibadet pojačan, na ovaj način se družimo. Pohvalno je na ovakav način okupiti u gradu različite žene iz javnog života i približiti im vrijednost sofre, iftara, što je velika vrijednost u ovim mubarek danima – rekla je Beganović.

BZK “Preporod” iz Vareša pripremio je i reviju hidžaba kroz historiju, a revija je nastala u mjesecu martu 2015. godine povodom 8. marta, radi približavanja tradiciji koja se ponegdje i izgubila.

Merima Bećirović-Hadžimušić rekla je kako je ovo lijepa prilika da se žene okupe.

– S nekima se rijetko viđamo, pa je ovo lijepa prilika da se okupimo. Ovo nam je 16. okupljanje, a od tih 16 ja na samo jednom okupljanju nisam bila. Kad se sastanemo najviše pričamo o tome šta je koja žena spremila za iftar, a to su tradicionalna stara jela, ali se nađu i neka moderna jela. Napravi se uvijek neka pita, supa, lonac ili bamije, a ja volim dolmu i nešto slatko. Ova druženja su divna, treba ih održavati i truditi se da ovo opstane i ne samo ovdje, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini, a i pomoći drugim ljudima koji nisu u mogućnosti, pogotovo zbog ramazana – rekla je Bećirović-Hadžimusić.

Nakon upriličenog iftara za sve žene, uslijedila je dova Allahu dž.š. da se post svim postačima ukabuli i da se nagrade za dobra djela.

Izvedene su i prigodne ilahije te revija hidžaba kroz historiju u kojoj je prikazan razvoj hidžaba od prvobitne feredže, bošče do marame te današnjeg nešto modernijeg načina nošenja hidžaba.

 (AnadoluAgency)Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno