Info

Snažan rast naplate indirektnih poreza

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Neočekivano snažan rast naplate indirektnih poreza u decembru prošle godine povećao je i rast neto kumulativne naplate, tako da je 2014. završena sa suficitom od 182,7 miliona KM ili više za 3,7 odsto u odnosu na naplatu indirektnih poreza u 2013. godini, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Ovo Odjeljenje u svom biltenu navodi da je zbog tradicionalnog povećanja potrošnje krajem godine zbog praznika bilo realno očekivati nastavak pozitivnih trendova u naplati indirektnih poreza, dodajući da su sva ta pozitivna očekivanja premašena.

Uprkos rastu povrata PDV-a od od 15,3 odsto, neto naplata prihoda od indirektnih poreza u decembru prošle godine je, zbog snažnog rasta bruto naplate, porasla za 12,1 odsto u odnosu na isti mjesec 2013. godine.

Pozitivni trendovi u decembru su povećali kumulativni suficit kod prihoda od PDV-a na 95,3 miliona KM, a kod prihoda od carina na 24,1 miliona KM.

Negativni trendovi kod prihoda od akciza u decembru nisu mogli značajnije ugroziti kumulativni rast, tako da je suficit na akcizama i putarinama bio 50 miliona KM.

Trenutno je neusklađeno 19,2 miliona KM prihoda, te se nakon usklađivanja mogu očekivati još veći suficiti, uglavnom kod PDV-a.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno