Info

Traže izuzeće od otplate dugova

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je, u skladu sa odlukom Predsjedništva Skupštine Saveza, pokrenuo aktivnosti koje imaju za cilj izuzimanje jedinica lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine od otplate duga prema Međunarodnom monetarnom fondu, priopćeno je iz SOGFBiH.

S tim u vezi, Savez je angažovao odvjetnika koji će ga zastupati po ovom pitanju, te je isti pripremio i uputio opomenu pred tužbu predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine, premijeru Federacije Bosne i Hercegovine i federalnom ministru financija, a kojom se traži:

– da se jedinicama lokalne samouprave izvrši povrat iznosa od 18.202.182,00 KM, za koji su im u 2013. godini umanjena pripadajuća sredstva sa jedinstvenog računa, po osnovu otplate duga prema Međunarodnom monetarnom fondu;

– da se ubuduće prekine navedena praksa koja dovodi do umanjenja pripadajućih sredstava jedinica lokalne samouprave, odnosno da se uspostavi sustav otplate vanjskog duga tako da općine dug ne isplaćuju u višem iznosu, više puta, odnosno da iste ne isplaćuju nepostojeći dug;

– da se predstavnici Saveza uključe u aktivnosti utvrđivanja stanja javnog duga i definiranja dugova koji će imati zajedničku otplatu, u aktivnosti pripreme izmjena Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama, novog zakona o pripadnosti javnih prihoda, kao i drugih relevantnih propisa u cilju uređenja ovih pitanja na odgovarajući način.

Ukoliko se u razumnom roku ne izvrši zahtijevani povrat sredstava, te izostane reakcija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u vezi sa pomenutim aktivnostima, Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine će podići tužbu i pokrenuti postupak kod nadležnog suda, sa zahtjevom za isplatu ukupnog iznosa za koji su umanjena pripadajuća sredstva jedinica lokalne samouprave, sa zakonskim zateznim kamatama, te naknadom svih troškova sudskih postupaka, u skladu sa zakonom.

Otplata vanjskog duga iz Stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom koja se vrši prije raspodjele ukupnih javnih prihoda, dovodi do toga da su općine i gradovi uskraćeni za dio javnih prihoda, a da od istog nisu ni dobili sredstva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno