Politika

Snaga Centra: Pogledajte moguće scenarije Odluke o taksama, da li su stranke na vlasti podržale Prijedlog da bi sutra rušile Gradonačelnika?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Snaga Centra: Pogledajte moguće scenarije Odluke o taksama, da li su stranke na vlasti podržale Prijedlog da bi sutra rušile Gradonačelnika? Suočeni sa plaćenim političkim “spinovanjem” i namjernim izvrtanjem teza i činjenica, smatramo potrebnim sugrađanima pojasniti zašto su vijećnici Snage Centra dan nakon sjednice Vijeća i usvajanja sporne odluke, a nakon što su u glasanju bili suzdržani, zatražili preispitivanje odluke o komunalnim taksama.

Vijećnici Gradskog vijeća, a ne gradonačelnik, su usvojili odluku bez dovoljno informacija, stručnih potvrda i činjenica, pod pritiskom koji može rezultirati enormnom štetom, koju će onda vraćati građani. Ponavljamo, ko želi čuti, Snaga centra jeste za kvalitetnije rješavanje finansiranja sporta i za drukčiji način ubiranja komunalnih taksi, ali nije za to da donosimo odluke koje su u prošlosti, sadašnjosti, a vjerovatno i budućnosti bile predmet sudskih presuda i odšteta u milionskim iznosima.

Odluka Ustavnog suda koju su naši vijećnici tražili je način kako da što prije dodjemo do novca i nije nikakav bojkot ili podmetanje Gradonačelniku. Nikada nismo niti ćemo raditi protiv Grada, ali molimo sugrađane da razmotre čemu vode četiri mogućnosti, koje nismo proizveli mi, nego vijećnici donošenjem takve odluke.


Svakome razumnom i svakom ko hoće razmišljati svojom glavom, a ne slušati podmetanja iz političkih kuhinja, biće jasno da je naš potez, naglašavamo urađen dan nakon sjednice Vijeća, i to odvojeno od drugih stranaka i zainteresovanih kladionica, samo donosi dobro građanima Zenice, pa i Gradonačelniku.

Ukoliko se utvrdi da je odluka Vijeća ustavna, Snaga Centra će na prvoj narednoj sjednici Vijeća predložiti amandman i povećanje taksi sa 50.000 na 100.000 KM, po uplatno-isplatnom mjestu. Ukoliko je odluka neustavna, odmah idemo u izmjenu i dopunu odluke o taksama i grad opet ima sredstva na računu koja je trebao imati do 28. februara.

Znači u opciji 1. punimo budžet sa novim iznosima, a u opciji 2. spasavamo budžet za stari iznos od 350.000 KM. Snaga Centra javno postavlja pitanje o kojem svako razuman treba razmisliti – – u slučaju scenarija 3. ili 4. koji bi moglibiti pogubni za grad postavlja se pitanje da li je neka “veća igra u pitanju” – jer odluke “padaju” za dvije, tri, četiri godine, i neko kladionice i priređivače igara na sreću amnestira od plaćanja dva miliona KM tekuće takse!

Molimo građane da razluče našu samostalnu inicijativu kojom pokušavamo približiti svima šta to Snaga Centra traži, bez nepotrebnih spinovanja da radimo Gradonačelnika, Vijeća i Grada, a prije svih protiv građana. Pozivamo vas da sami pogledate i utvrdite činjenice iz mogućih scenarija, te da da prihvatite činjenicu da mi svojim zahtjevom spašavamo budžet i ne štitimo kladionice od neplaćanja takse. Ukoliko se odluka Ustavnog suda prolongira za nekoliko godina, što neki drugi prizivaju, tek onda su kladionice amnestirane od plaćanja, a osim neplaćenih taksi, uživati će i u visokim naknadama odštetnih zahtjeva zbog umanjene dobiti.

Još jednom sugrađane pozivamo da shvate da ovako postavljena odluka, sa pozadinom u nizu poništenih rješenja, a bez ijednog identičnog slučaja s pozitivnim ishodom daje upravo prostor lobiju koji zagovara neplaćenje i umanjenje taksi da profitira. Vjerujemo da je značajan broj Zeničana na strani razuma i da će, nakon sagledavanja isključivo činjenica, razumjeti zašto smo podnijeli zahtjev za preispitivanje odluke za koju, ponavljamo, naši vijećnici nisu glasali, jer je donesena bez argumenata i potrebnih provjera poput ove koju smo sami zatražili.

Informišemo građane, o čemu nisu čuli na sjednici, a od Zeničana se krije i u političkom spinovanju sa namjerom pridobijanja neupućene i naivne javnosti – Ustavni sud FBIH je 13.05.2014.godine proglasio neustavnom i aktuelnu Odluku o komunalnoj taksi na istaknutu firmu u općini Zenica. Presuda U-65/13 objavljena je u Sl. novinama FBIH br 48/14 dana 18.06.2014.godine. Sve presude Ustavnog suda FBIH se mogu naći na stranici Ustavnog suda FBIH

http://www.ustavnisudfbih.ba/bs/index.php

Svaka peta Presuda Ustavnog suda je bila usmjerena na proglašavanje neustavnim Odluka o komunalnim taksama u raznim općinama u FBIH uključujući i Grude i Vitez. U Novom Travniku je Odluku oborila stomatološka ordinacija, koja je bila diskriminirana. U Kaknju je Elektroprivreda BIH bila diskriminirana.Odluke Ustavnog suda vezane za komunalnu taksu su: U-72/14; U-72/16 Sl. novine FBIH 84/16; U-9/07; U-79/14 Sl. novine FBIH 56/16.

Mi govorimo o činjenicama i i radimo u korist samo i isključivo građana! Pogledajte samo 56 javno dostupnih dokumenata u kojima je Ustavni sud presudio da lokalne zajednice ne mogu provoditi odluke na način sličan ili identičan onom na koji su to izglasale stranke u GV Zenica!

Sada mi javno pitamo, da li su neke stranke namjerno podržale nedorečen i nakaradan prijedlog da bi imale osnovu da zbog štete po budžet sutra zatraže smjenu Gradonačelnika?

Snaga Centra
predsjednik Eldin Vrače
predsjednik Kluba vijećnika u GV Adnan Šabani
Vijećnici u GV



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno