Politika

Priređivači igara: Zbog čega se Kasumović protivi da Odluku preispita Ustavni sud?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Priređivači igara: Zbog čega se Kasumović protivi da Odluku preispita Ustavni sud? – Grupa od šest vijećnika Gradskog vijeća u Zenici traže da Ustavni sud FBiH ocijeni ustavnost Odluke o povećanju komunalnih taksi u Zenici, koju je Gradsko vijeće usvojilo nedavno većinom glasova, što je izazvalo oštre polemike u javnosti, najviše kod priređivača igara na sreću.

Vijećnici Gradskog Vijeća u Zenici izglasali su povećanje komunalnih taksi za priređivače igara na sreću koje posluju na području Zenice. Prema novoj odluci, takse za kladionice na području ovog grada iznose između 30.000 i 50.000 konvertibilnih maraka, za svako uplatno mjesto, ovisno od lokacije kladionice.

Ovakav prijedlog uputio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, a Gradsko vijeće dalo podršku većinom glasova. Kasumović smatra da je odluka ispravna i da će donijeti više novca u gradsku kasu.

Priređivači igara ne smatraju ovu odluku ispravnom. Naprotiv, poručili su, ona je diskriminatorna, i kao takva suprotna Ustavu FBiH, koji svakome garantira ravnopravnot. Lutrija BiH već je zatvorila svoje poslovnice u Zenici.
Priređivači igara upozoravaju da će između 15 i 20 miliona KM morati Grad Zenica iz svog budžeta vratiti kladionicama ako Kantonalni sud uvaži predstojeću tužbu ili Ustavni sud FBiH nedavno usvojenu Odluku o komunalnim taksama proglasi neustavnom.

Mensud Keleštura, vijećnik A-SDA u Gradskom vijeću rekao je Patriji da od Vlade ZDK traži da hitno pokrene proceduru preispitivanja ustavnosti Odluke o povećanju komunalnih taksi u Zenici, kako Grad ne bi za nekoliko godina zapao u finansijske probleme.

– Smatramo da je Odluka o povećanju komunalnih taksi samo za određene djelatnosti diskriminirajuća. Bojimo se da će za nekoliko godina Sud oboriti ovu odluku, a onda naložiti da Grad vrati novac poslodavcima koji su oštećeni ovom odlukom. To bi bilo pogubno za Zenicu. Zbog toga tražimo da Ustavni sud ovaj problem riješi što hitnije, kako bi prekinuli agoniju koja traje već nekoliko mjeseci – rekao je Keleštura.

Vijećnike koji traže ocjenu ustavnosti Odluke o povećanju komunalnih taksi gradonačelnik Kasumović je optužio da su uzeli mito. Te zbog toga i traže ocjenu ustavnosti Odluke koju je podržalo i Gradsko vijeće.

Toni Boras iz ureda za odnose s javnošu Premijer sportskih kladionica kaže da „kladionice Premijer poštuju sve tri razine vlasti u Federaciji BiH, a posebno sudsku vlast, te ne vidi zašto gradonačelnik Kasumoviću ima problem da njegova Odluka o komunalnim taksama bude predmet ocjene Ustavnog suda FBiH“.

– Gradonačelnik Kasumović je na sjednici Gradskog vijeća izjavio kako je kontaktirao neke suce Ustavnog suda te su mu oni navodno potvrdili da je Odluka u skladu s Ustavom FBiH. Stoga ne vidimo zbog čega bi bio problem da Ustavni sud i javno ocijeni ustavnost ove odluke – smatra Boras. NAP



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno