Naše

Slučaj TXTV-Elta: Ubijeđujući nas o porijeklu tuđe firme, zaboravili barem prikriti porijeklo svoje?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Slučaj TXTV-Elta: Ubijeđujući nas o porijeklu tuđe firme, zaboravili barem prikriti porijeklo svoje? Zeničani, oni koji su posjetili neki od vjerskih objekata – džamija tokom jedne od januarskih džuma-namaza petkom, ali i svi koji su sporni sadržaj našli u svojim poštanskim sandučićima, imali su nedavno priliku da pročitaju letak novog kablovskog operatera, TXTV iz Tuzle. Mnogi su ostali zatečeni da se jedan kablovski operater obraća propagandnim lecima u kojima ne pominje svoje usluge, nego se bavi navodnim porijeklom drugog operatera.

Obzirom da su leci dijeljeni u vjerskom objektu – džamiji, namjera autora ili distributera može se naslutiti, što je vidno iritiralo mještane tih naselja, koji su nam se obratili pismom, koje prenosimo u cjelosti.

– Ovaj slučaj je, kako smo informisani, predmet istražnih radnji nadležnih organa, ali ono što nas je povrijedilo jeste pokušaj izazivanja nacionalne mržnje. Zato smo se malo raspitali, te među javno objavljenim dokumentima na internetu utvrdili sljedeće, navodi se u pismo mještana iz jednog od zeničkih naselja u kojem se sporno dijeljenje i dogodilo.

Kompanija TXTV se u javnosti predstavila kao potpuno bh. brend, sa domaćim kapitalom. To bi valjda trebao potvrditi sudski izvod iz registra u kojem se navodi da je jedini vlasnik izvjesni Sabahudin Bešić iz Srebrenika, sa osnivačkim kapitalom od 2.000 KM.

Naravno, radi se o osnivačkom iznosu za formiranje firme, ali iz pomenutog registra nije moguće utvrditi ko je i kako u međuvremenu investirao milionski iznos, obzirom da ova kompanija djeluje u desetak bh. općina. Zato, prvo smo potražili u registru domena ko je uopće pokrenuo TXTV.ba i došli do saznanja da je domen, ali i administracija sajta firme povjerena kompaniji Elta Kabel iz Doboja (Republika Srpska).

Ime dobojske kompanije, zanimljivo, spominje se na više mjesta. Naime, u nedavnoj prepisci objavljenoj na društvenim mrežama iz Gradske uprave Zenica su objavili da je idejni projekat distributivne mreže TXTV-a radila kompanija Elta Kabel Doboj.

Osim na ovom, ovo je vidljivo na svim rješenjima, pa i onom iz Inspekcije Grada Zenice, koja je protekle sedmice zabranila izvođenje radova i naredila mjere, uključujući rješenje o prekršaju, o čemu je vaš portal pisao na linku

Inspekcija potvrdila: TXTV nelegalno gradio mrežu u Zenici, slijede prekršajne mjere

Da nešto ne štima u odnosima, posumnjao je i Gradonačelnik Zenice, koji je još ranije podnio Zahtjev Tužilaštvu ZDK da preispita sva odobrenja i procedure, nakon što je TXTV, preko noći (samo sedam dana nakon smrti našeg bivšeg gradonačelnika, rahmetli Husejina Smajlovića) i uz značajan nedostatak poštivanja zakonske procedure, dobio dozvole koje su godinama uskraćivane drugim operaterima od iste administracije. I o tome je pisao vaš portal na linku

Kasumović potvrdio: zatraženo da Tužilaštvo provede istragu o slučaju i dozvolama TXTV

Kao i na

Krivične prijave protiv odgovornih: Gradske službe Zenice u nelegalnim radnjama sa TXTV-om

No, vratimo se priči čiji je TXTV.

Da se ne radi samo o jednokratnom “pravljenju projekta” dobojske, za potrebe “tuzlanske” firme dokaz su i konstantne “novčane pozajmice”, iskazana nigdje drugdje nego u objavljenim finansijskim dokumentima tuzlanske firme za ranije godine

Elta Kabel djeluje u više općina Republike Srpske, a vezano za nju djeluju i Elta TV, kao i portal Srpska Cafe. Da se radi o istim, bratsko-sestrinskim firmama, vidljivo je jednostavnom pretragom informacija o registrarima i vlasnicima na sljedećim linkovima

Dobojski Elta je u vlasništvu slovenačke kompanije Elta, barem tako piše na njihovoj stranici i u registru, jer su nazvani “kćerkama firmama” kao i bazi slovenačke privredne komore. Dakle, tvrdnje da iza cijelog posla stoji slovenački biznismen bosansko-srpskog porijekla Aco Kabanica, sudeći po dokumentima koje su sami objavili Elta Slovenija, Elta Doboj i Elta Banja Luka i TXTV Tuzla.

Nakon svega ovog, javno dostupnog, jasno nam je da je firma txtv koja je neovlašteno i bez saglasnosti naše Islamske zajednice oskrnavila vjerski objekat – džamiju dijeljenjem letaka sa neistinitim i huškačkim sadržajem uoči pravoslavnog Božića nije ono za što se predstavlja, nego sasvim nešto drugo, te smatramo da o tome trebamo obavjestiti sve Zeničane koji ne znaju pravu istinu o autorima i distributerima njihovih letaka.

Grupa građana



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno