Kultura

Slovenački ambasador u BiH bio gost susreta bh. udruženja Slovenaca u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Novi slovenački ambasador u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar sinoć je u prostoru Sinagoge u Zenici svečano otvorio izložbu slika i grafika banjalučke likovne umjetnice mr. Tatjane Ratković-Bosnić, čime je u tom gradu započelo i ovogodišnje druženje bosanskohercegovačkih građana porijeklom iz Slovenije. Izložba će biti otvorena sve do 20. septembra pa će svi posjetioci Muzeja Grada Zenica, koji koristi i održava zgradu Sinagoge koja je nedavno vraćena u vlasništvo Jevrejske zajednice u Zenici, biti u prilici da narednih dana pogledaju radove ove banjalučke umjetnice.

-Prvi put izlažem u Zenici, a na izložbi sam predstavila 38 radova. Slike su akrili na platnu, a grafike podrazumjevaju više tehnika, kao što su linorez, linogravura i bakropis- ističe Ratković-Bosnić, čiji je pradjed bio Slovenac. Napominje kako je za svakog umjetnika „njegov rad intiman“, odnosno da umjetnik „uvijek predstavlja samog sebe“ pa je to slučaj i u njenim radovima. Njeni radovi, kaže, predstavljaju neka njena razmišljanja, odnose sa ljudima, bilježenje svakodnevnice…odnosno onoga što joj je, podvlači, zaokupilo pažnju u određenom trenutku.

Ambasador Sedar napominje kako je svoj ambasadorski mandat preuzeo u julu pa se još uvijek upoznaje sa BiH, ali da se već drugi put susreće s predstavnicima slovenačkih udruženja u BiH.

-Meni, lično, a i nama kao državi, njihov rad znači ogromno. Njihovo postojanje i identifikacija sa Slovenijom jako je bitna, jer oni znače i nešto dodatno u, inače, dobrim i prijateljskim odnosima između Slovenije i BiH. Zato se baš radujem što sam ovdje. Uz to sam i prvi sam put u Zenici, mada sam, zadnjih 20-ak godina, ne znam koliko puta prolazio pored Zenice, ali nikada nisam svraćao. Pa mi je i zbog toga drago što sam tu- kazao je Sedar. Napominje kako će, u skladu sa ambasadorskim mandatom, njegova poruka bh. građanima slovenačkog porijekla biti da nastave sa svojim radom, odnosno da nastave sa svim što su i do sada radili te da će za svoje aktivnosti imati podršku Slovenije. Sličnu je poruku, kaže, nedavno uputio i poslovnim ljudima iz Slovenije koji posluju u BiH, jer, smatra, njihove poslovne aktivnosti su u zajedničkom interesu i na korist svima.

-Imam i dodatnu poruku, jer Slovenija, u drugoj polovini ove godine, predsjedava Vijećem Evropske unije.  U sklopu toga, dajemo i dodatnu pažnju napretku cijelog regiona i BiH prema EU. Mi bismo željeli da i ova zemlja, što prije, postane punopravna članica EU- ističe Sedar. Podvlači kako bi se time ukinule granice između BiH i zemalja EU te osiguralo i kvalitetniji život za sve građane BiH, ali i lakšu komunikaciju građanima slovenačkog porijekla sa Slovenijom. Podsjeća da je BiH, kao spoljno-trgovinski partner, od velike važnosti za Sloveniju.

-BiH je za Sloveniju ekonomski značajnija nego što su to i Sjedinjene Američke Države. Ovdje imamo više od 100 firmi, koje osiguravaju posao za više od 15.000 ljudi, a moje su procjene da ima još dosta prostora za napredak. Naši su odnosi prijateljski, odlični…Dosta ljudi iz BiH osnovalo je i dom u Sloveniji pa imamo dosta pravih, čvrstih veza- podsjeća Sedar, koji je ponosan što su sudjelovali i u nedavno okončanom projektu „Sarajevo bez mina“. Taj je grad, napominje, zajedno sa svojom okolinom, danas bez mina te se nada da će to uskoro postati i cijeli prostor države BiH, rekao je.

Domaćin ovogodišnjeg druženja je Udruženja građana slovenačkog porijekla „Encijan“ iz Zenice, čiji predsjednik Dragan Gačnik napominje kako su već bili domaćin ovih susreta.

-To nam je posebna čast, jer svi ističu kako smo dobri domaćini i zato su ponovo željeli doći u Zenicu. Ovo je već treći put da se sva slovenačka udruženja iz BiH sastaju u Zenici, predstave sa svojim malim kulturno-umjetničkim programima te se, uz prigodnu večeru, druže.

Ovogodišnjem druženju prisustvuju članovi udruženja iz Sarajeva, Banja Luke, Kaknja, Tuzle, Prijedora…Tako da imamo „BiH u malom“- ističe Gačnik, koji napominje da zbog epidemioloških mjera nisu bili u mogućnosti ugostiti i tako veliki broj osoba kao proteklih godina. Osim likovne izložbe, ove su godine, ugostili i tuzlanski hor „Slovenčice“, zatim primadonu Opere sarajevskog Narodnog pozorišta Aidu Čorbačić, koja je studirala u Sloveniji pa se, ističe, i ona rado odazove na njihove događaje. Gosti iz Slovenije su ponovo članovi Udruženja za razvijanje volonterskog rada iz Novog Mesta, čija je predsjednica Branka Bukovec istakla dobru i oko 20 godina dugu saradnju sa zeničkim udruženjem. Njihova dosadašnja saradnja, napominje, rezultirala je realizacijom humanitarnih, ali i projekata iz oblasti kulturne te omladinske razmjene.

-Saradnja je obostrana. Na ovaj način pomažemo da se očuva slovenački jezik, kultura i da se, pogotovo mladi, sreću sa svojim vršnjacima iz Slovenije. Ovog smo puta sa sobom doveli i muzičku grupu – kazala je Bukovec. Ona podsjeća da su u ranijem periodu i njihovi likovni umjetnici izlagali svoja djela pred zeničkom publikom, ali i u drugim bh. gradovima.

Migracije su, napominje, uvijek postojale pa će tako biti i u buduće, ali ističe kako im je drago da se mogu družiti sa „sada već drugom, trećom i četvrtom“ generacijom slovenačkih potomaka u BiH. Pogotovo što bh. građani slovenačkog porijekla svoju djecu uče i slovenačkom jeziku pa mogu nesmetano komunicirati i na tom jeziku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno