Kultura

VIDEO+FOTO: Promocija knjige “Od berlinske do dejtonske Bosne i Hercegovine-pravno-politički status Bošnjaka” autora dr. Ajdina Huseinspahića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na platou ispred BZK “Preporod” je održana prva promocija knjige “Od berlinske do dejtonske Bosne i Hercegovine-pravno-politički status Bošnjaka” autora Ajdina Huseinspahića, profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici i predsjednika BZK “Preporod” GD Zenica. Kako je i sam autor naglasio, nakon prve promocije koja je predstavljala i svojevrstan poklon Gradu Zenica, njegovom rodnom mjestu, krenut će serija promocija ove knjige na teritoriju cijele države.

Na promociji su govorili: Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta u Zenici, Muharem Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Sedad Dedić, docent na Pravnom fakultetu u Zenici te Amir Ismić, doktor historijskih nauka. Autor u knjizi objektivno prezentira historiju Bosne s posebnim akcentom na Bošnjake u posljednjih 150 godina.

Smjena ili suživljavanje različitih svjetonazora, kulturnih krugova i civilizacijskih vrijednosti prelamali su se u BiH nakon 1878. godine. Paralelno s tim procesima susjedi su iskoristili priliku koju im je omogućio taj tzv. tranzicijski period, period od okupacije do aneksije, kako bi konačno ostvarili iredentističko-hegominističko-šovinistička stremljenja koja će kasnije dobiti i obrise fašizma kad je u pitanju odnos prema bošnjačkom narodu, odnosno državi BiH, kao corpus separatum unutar Austro-Ugarske. Od tada pa sve do danas traje proces rastakanja bošnjačke nacije i preimenovanja bošnjačkih nemuslimana, ali i muslimana u Srbe ili Hrvate.

Taj koncept, danas poznat kao etnički model je protupravni, protuprirodni i nametnuti koncept u ovoj zemlji. Zašto? Vrlo jednostavno, zbog toga što bi prerastanje bošnjačkog narodA u bošnjačku naciju za Srbiju i Hrvatsku predstavljao kraj viševjekovnog sanjanja o uništenju bosanske države i podjele njenog teritorija. Osvrčući se na navedeno, ali i valorizujući periode Kraljevine Jugoslavije, socijalističkog jugoslavenskog pravno-političkog uređenja, pa sve do disolucije Jugoslavije, autor je u prvi plan stavio Bošnjake odnosno njihovu izrastanje i prerastanje iz naroda u naciju.

Promociji je prisustvovao veliki broj Zeničana, ali i posjetilaca iz drugih gradova širom BiH.

Priredio Bilal Isaković; IML TV PRESS



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno