Info

Sloboda u muslimanskom svijetu: Najspokojnija većina u BiH, na posljednjem mjestu Sirija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sloboda u muslimanskom svijetu: Najspokojnija većina u BiH, na posljednjem mjestu Sirija – Cato institut, nevladina organizacija sa sjedištem u Washingtonu, napravila je listu sloboda svjetskih zemalja u kojima živi muslimanska većina, svrstavši Bosnu i Hercegovini na prvo mjesto.

Istraživanje je obuhvatilo stanje slobode u 40 od 51 država s većinskim muslimanskim stanovništvom, zasnovano na Indeksu ljudske slobode iz 2019. godine. Zemlje su rangirane po pokazateljima ličnih i ekonomskih sloboda u odnosu na svjetski prosjek.

Mustafa Akyol sugerira da bi trebalo da svijet bude posebno zabrinut zbog muslimanskog svijeta jer on ima izuzetno nizak nivo slobode.

“Jaz između najslobodnijih država s muslimanskom većinom (Bosne i Hercegovine i Albanije) i onih najmanje slobodnih (Sirija i Jemen) zapravo je ogroman, dok su ostale države s većinskim muslimanskim stanovništvom smještene negdje između”, navodi se u tekstu Cato instituta.

Dvije zemlje u jugoistočnoj Evropi, sugerira se istraživanjem, nameću se kao najslobodnije.

“Bosna i Hercegovina, sa ocjenom slobode 8,04 (na skali od 0 do 10), zatim Albanija sa ocjenom 8,01. Te su ocjene znatno iznad svjetskog prosjeka (6,98) i vrlo su blizu rezultatima zemalja kao što su Grčka (8,07) i Argentina (8,04)”, navodi Cato institut.

Nakon dviju država s muslimanskom većinom koje se nalaze u jugoistočnoj Evropi kao najslobodnije države sa muslimanskom većinom nameću se Burkina Faso iz zapadne Afrike (s ocjenom lične slobode 7,39) i Kirgistan iz centralne Azije (s ocjenom lične slobode 7,05).

Ove četiri najslobodnije muslimanske zemlje imaju ukupno oko 30 miliona stanovnika.

Suprotno tome, više od 1,8 milijardi od 1,9 milijardi muslimana na svijetu živi u zemljama u kojima je lična sloboda ispod svjetskog prosjeka.

Regionalno gledano, najslobodnije muslimanske većine nalaze se u jugoistočnoj Evropi, zapadnoj Africi i središnjoj Aziji. Općenito su ove tri regije najslobodnije regije muslimanskog svijeta. Suprotno tome, najmanje slobodna regija je Bliski Istok i Sjeverna Afrika.

“Među zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom zabilježena su skromna poboljšanja u Kirgistanu, Pakistanu i Tunisu. U međuvremenu je došlo do dramatičnih pogoršanja u Siriji, Egiptu, Turskoj i Bahreinu”, navodi se u tekstu naslovljenom Slobode u muslimanskom svijetu.

Iako se nagli pad lične slobode u Siriji može objasniti ratom, čini se da su Egipat, Turska i Bahrein patili pod političkim režimima koji su postajali sve autoritarniji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno