Info

INZ u saradnji sa lokalnim ustanovama jača biosigurnost vrtića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) nastavio je tokom septembra asistenciju i saradnju sa obrazovnim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i šire.

Nakon pripreme, savjetovanja, a onda obilaska i asistencije u uspostavi biosigurnosnih mjera u oosnovnim, srednjim školama i fakultetima ovog kantona, ove sedmice je započela druga faza nadzora biosigurnosnih mjera u predškolskim ustanovama ZDK. Naime, već je ranije intenzivno sarađivano sa nizom vrtića u kantonu, na stvaranju pretpostavki za povratak mališana u vrtiće.

U ovoj fazi svim predškolskim ustanovama je krajem prošle sedmice dostavljen set dokumenata pod nazivom “Vrtići i COVID-19” koji sadržava metodologiju izrade plana za uspostavljanje i održavanje sistema biosigurnosti u predškolskim ustanovama u kontekstu COVID-19 (plana samokontrole ili kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, definisanog Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 20.08.-  u poglavlju VII – Naredbe za obrazovne ustanove, tačka 3).

Ovaj set dokumenata je od danas dostupan i na web stranici Instituta www.inz.ba.

– Neophodno je naglasiti da niti jedan plan ni sistem nisu idealni i nemoguće je u potpunosti spriječiti prenos infekcije, ali zajednički možemo učiniti sve u našoj mogućnosti da rizik smanjimo na minimum, te učimo na iskustvu i kontinuirano poboljšavamo sistem biosigurnosti. Timovi naše Službe za školsku higijenu će posjetiti sve javne i privatne predškolske ustanove tokom naredne sedmice te će djelovati u savjetodavnom smislu na povećanju biosigurnosti u predškolskim ustanovama zajedno sa predstavnicima ustanova, ističe načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a doc. dr. Nino Hasanica.

Iz INZ-a su zatražili da sve ustanove “vrate” Institutu svoje planove izrađene na osnovu ovih dokumenata i smjernica, koji će biti razmotreni, analizirani i kvalitativno dopunjavani u saradnji sa svakom ustanovom pojedinačno.

– Zato timovi INZ-a od ove sedmice kreću u novi krug posjeta državnim i privatnim vrtićima u ZDK. Moram naglasiti da su sve mjere, planovi i saradnja po našim zakonskim obavezama usmjereni ka predškolskim i školskim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu, ali da smo sve dokumente javno učinili dostupnim svim sličnim institucijama u FBiH i BiH, jer mjere koje trebaju provoditi su univerzalne i dokumenti mogu biti dobra osnova za njihove planove, ističe Hasanica, dodajući da su već imali kontakte sa ustanovama u nekoliko kantona FBiH.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

DOKUMENTI (pdf):

01 Dopis vrtićima, sistem biosigurnosti COVID-19

02 Procedura za rad predškolskih ustanova

03 Procedura za rad predškolskih ustanova, rev. 1

04 Prijedlog Plana sistema biosigurnosti – COVID-19

05 Prijedlog Plana organizacije i rada

07 Vrtići i COVID-19 – metodologija izrade Plana

08 Održavanje higijene

09 Održavanje higijene 1

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno