Politika

Skupština ZDK po skraćenom postupku usvojila Zakon o izvršenju Budžeta za 2023. godinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Deseta sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na kojoj bi trebalo biti razmatarno šest tačaka dnevnog reda, počela je u sjedištu institucija ZDK-a.

Sjednici na početku prisustvuje 29 od 35 zastupnika, a zastupnici su usvojili Nacrt Zakona o javnim priredbama, Nacrt Zakona o mirnom okupljaju i Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu.

Na dnevnom redu je bio i Elaborat o opravdanosti promjene naziva Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici u Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka Univerziteta u Zenici, sa pripadajućim odlukama, kao i Izvještaj o finansijskoj reviziji Javne ustanove Kantonalna bolnica Zenica za 2021. godinu, Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva Zenica za 2022. godinu. Sve ove tačke su većinom glasova u Skupštini ZDK usvojene.

Izvještaj Nezavisnog odbora za 2022. godinu je jedina tačka koja nije usvojena i nije dobila podršku u Skupštini ZDK. Kao razlog se naveo da članovi ovog Nezavisnog odbora su imali političku prošlost i da su napravili kantonu velike probleme u procedurama imenovanja komesara MUP-a ZDK.

Na današnjoj sjednici je novi zastupnik Samir Karahasanović preuzeo zastupnički mandat, za kojeg su dobili potvrdu iz Centralne izborne komisije BiH. Karahasanović će ponovo biti zastupnik u Skupštini ZDK, ovaj put umjesto Rame Isaka, novog ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH, koji je zastupnički mandat u SZDK bio osvojio sa liste Nezavisnog evropskog saveza (NES).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno