Politika

USVOJENO: Metalurško-tehnološki fakultet Zenica od sada Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je na Vladi ZDK usvojen odgovarajući Elaborat kao i Odluke o promjeni naziva Metalurško-tehnološkog fakulteta u Zenici u Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka, na današnjoj sjednici Skupštine ZDK je usvojen Elaborat, kao i odluka o promjeni naziva fakulteta.

Prema riječima sa fakulteta ovom odlukom ova visokoškolska ustanova otvara novu etapu u razvoju, te navode da je strateški interes fakulteta i Univerziteta razvoj prirodnih nauka. Trenutno, Metalurško-tehnološki fakultet Zenica nudi pet studijskih programa za studente (Metalurško inžinjerstvo, Inžinjerstvo materijala, Hemijsko inžinjerstvo, Inženjerstvo zaštite okoliša i Zaštita na radu i zaštita od požara).

Očekuje se da će ovom odlukom fakultet krenuti u novom pravcu razvoja i da ovo predstavlja temelj za budućnost.

Dekan fakulteta Farzet Bikić je istakao da će ovom odlukom fakultet imati novu i bolju perspektivu.

“Izmjenu naziva Metalurško-tehnološkog fakulteta u Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka UNZE-a, stvaraju su pretpostavke da se na UNZE-u počinju razvijati i prirodne nauke. Na ovakav način stvaramo uslove da se počnemo ozbiljno baviti i sa istraživanjima u oblastima prirodnih nauka, a prirodno je da to bude na Fakultetu inžinjerstva i prirodnih nauka, jer imamo dosta laboratorija, opreme i nastavnika na Institutu ‘Kemal Kapetanović’ – kazao je Duraković.

Prilika će to biti, kako je dodao, da se i na neki način spomenuti fakultet preorjentiše, u smislu primarnog bavljenja naukom.

-Ostavljamo taj dio inžinjerstva u nazivu fakulteta, iz prostog razloga jer, trenutno, egzistiraju studijski program Metalurškog inžinjerstva, zatim Inžinjerstvo zaštite okoliša, Inžinjerstvo zaštite na radu…Tako da ostaju ti studijski programi inžinjerstva, ali je fokus dat da se možemo baviti i prirodnim naukama – kazao je rektor Univerziteta u Zenici Jusuf Duraković, koji je dodao kako se na tom fakultetu obrazuju i stručnjaci iz oblasti nemetalnih materijala.

Odluka je usvojena sa većinom glasova.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno