Politika

Skupština ZDK: Izabran novi predsjedavajući, u narednih 48 sati nova sjednica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je na zahtjev zastupnika u Skupštini ZDK zakazana 15. hitna sjednica Skupštine ZDK.

U skladu sa Poslovnikom Skupštine, dnevni red sjednice je predložen na samoj sjednici koja je hitnog karaktera, a prema očekivanjima na ovoj sjednici je bila predložena smjena trenutne Vlade i potvrda nove većine na nivou ZDK.

Nakon uvodnog izlaganja predsjedavajućeg Skupštine ZDK Dejana Kovačevića o procedurama koje su prethodile ovoj sjednici, ispred kluba zastupnika SDA Mirnes Bašić je predložio dnevni red sa dvije tačke. Prva tačka dnevnog reda je bio prijedlog odluke o smjeni i imenovanju novog rukovodstva Skupštine, dok je druga tačka bilo upoznavanje Skupštine ZDK o prijedlogu o izglašavanju nepovjerenja trenutnoj Vladi ZDK.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Dejan Kovačević (NiP) je nakon pauze koja je uslijedila nakon prijedloga dnevnog reda podnio ostavku koju je obrazložio navodeći nekorektnost kolega oko dogovora i planova za održavanje sjednica.

Nakon ostavke, nije izglasan prekid sjednice, i predsjedavanje sjednicom je preuzeo zamjenik predsjedavajućeg Goran Bulajić (DF).

Na sjednici Kluba Hrvata zastupnici su razmatrali ostavku Kovačevića i nisu usvojili novo ime koje bi ih predstavljalo u predsjedništvu Skupštine.

Nakon pauze i konsultacija, i ostavke Dejana Kovačevića i Behija Kulović član rukovodstva ispred Kluba Bošnjaka dala je svoju neopozivu ostavku.

Mladen Simić (SDP) je u svojoj poslovničkoj intervenciji naveo da nije siguran da je nastavak sjednice regularan zbog ostavke dva od tri člana rukovodstva predsjedništva Skupštine ZDK.

Sekretar Skupštine ZDK je pojasnio da do imenovanja novog prijedloga ispred Kluba Hrvata Dejan Kovačević ostaje član predsjedništva rukovodstva Skupštine ZDK.

U diskusiji zastupnica Amra Babić (NiP) je tražeći pojašnjenje od sekretara navodila da rukovodstvo ne postoji i da sjednica ne može biti nastavljena.

Prema tumačenju Poslovnika o radu Skupštine ZDK od strane sekretara Ibrahima Avdagića sve dok Skupština ne potvrdi podnesene ostavke, Behija Kulović i Dejan Kovačević ostaju u rukovodstvu Skupštine ZDK.

Nakon još jedne u nizu pauzi koje su iskorištene, ostavke Kulović i Kovačević su pismeno dostavljene, a zastupnik Mladen Simić (SDP) je naveo da se ne slaže da je nastavak sjednice legitiman.

Nakon završetka rasprave, na glasanju za dnevni red za dnevni red je glasalo 20 zastupnika, dok je deset zastupnika bilo protiv.

Za prvu tačku i novi prijedlog Kluba Bošnjaka za predstavnika ovog Kluba u rukovodstvu i predsjedništvu Skupštine ZDK glasalo je 20 zastupnika, njih 11 je bilo protiv dok je jedan zastupnik bio suzdržan. Na zahtjev Kluba Bošnjaka Ćazim Huskić je predložen za novog člana rukovodstva.

Nakon dogovora  rukovodstva Skupštine, sa dva glasa za novog predsjedavajućeg Skupštine ZDK izabran je Ćazim Huskić.

Nakon imenovanja novog predsjedavajućeg iz dosadašnje većine su žustro reagovali i najavili da će sudskim putem reagovati na ovu situaciju.

Zastupnik Ivica Penić (HDZ ZDK) je istakao da je ovo neprihvatljivo tumačenje propisa i da je na ovaj način zaobiđen Klub Hrvata u Skupštini ZDK i da su preskočili jedan narod u izboru i radu Skupštine ZDK.

Zastupnica Selvedina Spahić-Sarajlić (SDA) je istakla da je Dejan Kovačević legitimni zastupnik Kluba Hrvata sve dok Klub Hrvata ne delegira novog zastupnika da zastupa ovaj Klub u rukovodstvu Skupštine.

Zastupnik Iva Tadić je naveo da se na konstituirajućoj sjednici izabrani predstavnici svih konstitutivnih naroda u Rukovodstvu Skupštine ZDK i da ne vidi nikakav problem da Skupština radi u skladu sa poslovnikom i svim svojim ovlastima.

Na prijedlog Ivice Penića glasalo se za prekid sjednice zbog tvrdnji da trenutno postoje dva predsjedavajuća i da nisu ispoštovane sve procedure. Prijedlog je odbijen jer nije imao podršku dovoljnog broja zastupnika.

Dejan Kovačević (NiP) bivši predsjedavajući je istakao da ostaje pri tome da je podnio ostavku, ali naveo da nije učestvovao u biranju novog predsjedavajućeg i da nije stavio svoj potpis na ovaj izbor.

Zastupnik Goran Bulajić (DF) je objasnio da je kolega Dejan Kovačević podnio ostavku na poziciji predsjedavajućeg Skupštine ZDK, ali da je zbog odluke da Klub Hrvata ne uputi novi prijedlog za rukovodstvo, ostao član rukovodstva, tako da sastav rukovodstva čine Goran Bulajić, Ćazim Huskić i Dejan Kovačević. Iako Kovačević nije učestvovao u odabiru, prema Poslovniku su Bulajić i Huskić izabrali sa dva glasa Ćazima Huskića za novog predsjedavajućeg, naveo je Bulajić.

Ćazim Huskić je pozvao zastupnike da uvažavaju i cijene jedni druge i da rad Skupštine nastavi ići u skladu sa elementarnom kulturom, te pozvao zastupnike da ovu sjednicu privedu kraju. Zahvalio se svim zastupnicima i Dejanu Kovačeviću (NiP) koji je do sada obnašao poziciju predsjedavajućeg.

Upoznavanje sa dostavljenim prijedlogom o izglasavanju nepovjerenja Vladi ZDK kao druga tačka dnevnog reda je počela diskusijom predsjednika kluba SDA u Skupštini ZDK, Alije Ogrića koji je istakao da grupacija okupljena oko ove stranke ima formiranu novu većinu i samim tim je inicirao prijedlog za glasanje nepovjerenja trenutnoj Vladi ZDK uz obrazloženje da zbog neizvršavanja obaveza koje su preuzete trenutna Vlada nije odgovorila datim izazovima i da je formiranje nove većine dokaz za nerad ove Vlade.

Nakon rasprave predložen je zaključak da Skupština ZDK po završetku ove sjednice održi sjednicu u roku od 48 sati.

Zaključak je usvojen sa 20 glasova za, jedanaest glasova protiv i bez glasova protiv.

Novu većinu u Skupštini ZDK čine SDA (11), DF (3), SBB (2), NES (1) i nezavisni zastupnici (3).

VIDEO+FOTO: Pogledajte snimak PRESS konferencije predstavnika nove skupštinske većine u ZDK

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno