Politika

VIDEO: Izabrano novo rukovodstvo Skupštine ZDK-a i najavljena smjena Vlade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je prošle sedmice formirana nova parlamentarna većina okupljena oko SDA, u Zeničko-dobojskom kantonu počeo je proces rekonstrukcije kantonalne vlasti. Kao prvi korak, Skupština je danas na hitnoj sjednici izabrala novo rukovodstvo, a već u naredna dva dana, na novoj hitnoj sjednici trebala bi razriješiti i Kantonalnu vladu predvođenu premijerkom Amrom Mehmedić. Kako to obično bude, proces smjene vlasti u ovom kantonu nije mogao proći bez optužbi, ali i ostavki.

Hitna sjednica samo u nazivu. Pauza na pauzu i rasprava u nedogled. Nisu izostale ni ostavke dosadašnjeg rukovodstva Skupštine. Prvo je ostavku podnio predsjedavajući Skupštine ZDK-a Dejan Kovačević.

Uz Kovačevića, ostavku je podnijela i dosadašnja zamjenica Behija Kulović, pa je nova opozicija negodovala zbog nastavka sjednice, pozivajući se na kršenje poslovnika jer iz Kluba Hrvata nije bilo prijedloga za novog člana rukovodstva.

„Ukoliko imamo samo jednog člana Predsjedništva i to zamjenika, da li je punovažan rad takve skupštine?“, pitala je Amra Babić, zastupnica NiP-a u Skupštini ZDK-a.

„Preskačete Klub Hrvata! Izbacili ste Hrvate iz vlasti i sad preskačete i Klub Hrvata. Ne može tako“, poručio je Ivica Penić, zastupnik HDZBiH u Skupštini ZDK-a.

No, Klub Bošnjaka izabrao je novog člana rukovodstva Ćazima Huskića iz reda SDA, koji  će u narednom periodu, uz DF-ovog Gorana Bulajića, predsjedavati Skupštinom. Nova većina glasovima 20 zastupnika prijedlog je potvrdila dok je opozicija s tek 13 glasova bila protiv.

„Nova parlamentarna većina je 4. oktobra predala potpise i ona ne može prema Poslovniku do 19. oktobra izabrati novog predsjedavajućeg. Tim pravnim nasiljem sada u Skupštini imamo, prema tumačenju sekretara, dva predsjedavajuća“, naveo je Damir Memić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK-a.

„Sve procedure su u potpunosti ispoštovane prema Poslovniku, 20 zastupnika stoji iza ove današnje odluke“, naglasio je Alija Ogrić, predsjednik Kluba Zastupnika SDA u Skupštini ZDK-a.

Nova većina SDA, DF, SBB, NES i samostalni zastupnici izglasali su i zaključak po kojem slijedi glasanje o nepovjerenju Vladi jer, kako su naveli, nisu zadovoljni radom još aktuelne Vlade.

„Voljela bih da sam kao premijerka dobila konkretno napisano koji su to problemi, o čemu je riječ, o kojim rokovima, o kojim projektima na koje se pozivaju. Dobit ćemo akt koji su izglasali, ali ćemo kao Vlada dat svoj konačni stav o tom pitanju te prezentirati kvalitetan rad koji smo imali u proteklom periodu“, izjavila je Amra Mehmedić, premijerka ZDK-a (BHI-KF).

Rekonstrukcija vlasti u ovom kantonu bit će nastavljena već u srijedu za kada je zakazana nova hitna sjednica Skupštine, na kojoj će, prema najavi, nova većina izglasati i smjenu Vlade premijerke Mehmedić.


federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno