Politika

VIDEO+FOTO: Pogledajte snimak PRESS konferencije predstavnika nove skupštinske većine u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sa početkom u u 12 sati zakazana je press konferencija koju je jučer medijima najavila Stranke demokratske akcije u ZDK.

Najavljeno je da će biti predstavljena nova skupštinska većina, nakon što je grupa političkih stranaka i samostalnih zastupnika pokrenula proceduru sazivanja hitne skupštinske sjednice na kojoj će se raspravljati o radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona i glasati o njenom povjerenju.

Najavljeno je da će političke stranke: SDA (11 zastupnika), DF (tri zastupnika), SBB (dva zastupnika), NES (jedan zastupnik) i tri samostalna zastupnika potpisati dokument “Programski principi partnerskog djelovanja na području Zeničko-dobojskog kantona za period 2023.-2026.“ koji će biti okvir za djelovanje nove skupštinske većine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Pogledajte video press konferencije:

Nova skupštinska većina Zeničko-dobojskog kantona predvođena Strankom demokratske akcije s partnerima je danas predstavila program djelovanja od 2023. do 2026. godine.

Dvadeset zastupnika potpisalo je program koji će u narednim godinama realizirati zajednički Stranka demokratske akcije, DF, SBB, NES te samostalni zastupnici Ivo Tadić, Alen Kapković i Amela Granić.

Na današnjoj konferenciji za medije predsjednik SDA, koja u Skupštini ZDK ima 11 zastupnika, Miralem Galijašević je kazao da su na osnovu usložnjene situacije u Skupštini ZDK odlučilo sačiniti novu većinu i Vladu koja će biti u kontinuitetu.

“Danas započinjemo priču predstavljanjem, špekulacija više nema. Ubijeđeni smo bili u većinu, nismo imali pregovore, nismo se oglašavali u ovom međuvremenu, trenucima kada su bilo nesporazumi i na inicijativu ovih aktera dogovorilo smo zajedničko djelovanje”, kazao je Galijašević.

Dodao je da je današnji program samo okvirni Program te da će o daljim aktivnostima dogovarati u narednom periodu jer slijedi tranzicija i poštivanje skupštinskih procedura.

“Nama predstojeće sjednice skupštine koje su neophodne kako bismo formirali novu vladu”, dodao je Galijašević.

Predsjednik DF-a, Goran Bulajić, koji je aktuelni dopredsjedavajući Skupštine ZDK, je kazao da DF koja je bila dio koalicionog dogovora većine koja je dogovorena nakon izbora.

“Zbilja smo bili uvjereni da na duže staze možemo funkcionisati u provođenju programskih ciljeva, ali je došlo do problema unutar koalicije. Pokušali su se riješiti interno, ali unazad 6-7 dana pokušaji nisu urodili plodom i u cilju zaštite građana i političkih ciljeva odabrali smo druge opcije. Sada kada imamo 20 potpisa, nema dileme da su programski ciljevi DF-a prihvaćeni u ovom sastavu i nadam se da ćemo potpisivanjem ovog početnog akta nastaviti što smo radili i ranije za građane ZDK”, kazao je Bulajić.

Hitna sjednica će biti u ponedjeljak u 11 sati, a u srijedu bi trebala biti održana druga kako bi bila završena proklamacija skupštinske većine i dalji koraci.

Alen Kapković, predstavnik samostalnih zastupnika, je kazao da svaka vlada ima dobrih i loših stvari te da kao nova skupštinska većina će se zalagati za projekte koji su dobri za Zeničko-dobojski kanton te da se pokrenu i novi projekti.

Samostalni zastupnik Ivo Tadić je u izjavi za medije kazao da je ZDK prva formirala vlast prije godinu dana te da neke stvari zadnjih mjeseci nisu funkcionisale te da imaju obavezu nove parlamentarne većine zbog građane.

“Zadnjih deset godina nismo imali rekonstrukciju vlade i uvijek je bilo stabilni. Možda smo i mi iz HDZ dali doprinos jer smo bili dio većine, nismo izlazili kada su nam nudili neke stvari, a ono što nam je sada cilj je da se okrenemo programu vlade i izvršimo obaveze prema građanima.

Aldin Bijedić, predstavnik NES-a, je kazao da je NES bio dio aktuelne većine te da su se trudili da sve ide u pravom smjeru, ali da su stvari u jednom trenutku stale.

“Ovo je naša implementacija NES-ove politike po vertikali i približavanju probosanskom bloku i da procesi krenu. Građani kantona ne mogu i ne smiju biti taoci pojedinačnih sukoba”, kazao je Bijedić.

O restruktuiranju vlade su kazali da će ministri koji su sada ministri u vladi ZDK iz ovih političkih subjekata to i ostati.

Mandatara, odnosno, premijera ZDK će imati, prema riječima Galijaševića, Stranka demokratske akcije, a o raspodjeli ministarstava se još nije razgovaralo.

“Još nemamo ime premijera i sva imena u javnosti su špekulacije i nisu prijedlozi stranke”, dodao je Galijašević.

Bulajić je na kraju o formiranju vlade kazao da bi nova vlada mogla biti formirana već naredne sedmice shodno svim procedurama. (E. M. Klix)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno