Politika

Skupština i Vlada ZDK nakon drugog pisma OHR-a i SAD-a mora odlučiti o (ne)ovisnosti policije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština i Vlada ZDK nakon drugog pisma OHR-a i SAD-a mora odlučiti o (ne)ovisnosti policije- Novo pismo Ambasade SAD-a i Međunarodne zajednice u BiH upućeno vlastima u Zeničko-dobojskom kantonu vezano za implementaciju Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK alarm je kojim na koji se treba što ranije reagovati.

Drugo pismo upućeno na adresu Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona koje potpisuju ambasador SAD-a Eric Nelson i Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ponovo akcentira značaj neovisnosti policije od politike i provedbu Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK koji je ova Skupština morala usvojiti početkom 2021. godine.

Ni nakon prvog pisma niko od nadležnih nije reagovao, a OHR i Ambasada SAD-a još jednom je naglasila na opredijeljenost vladavine zakona i poštivanje policijske nezavisnosti i integriteta sistema profesionalnog policijskog rada u ZDK.

Glasnogovornica Uprave policije MUP-a ZDK Aldina Alić je kazala da je stav ove uprave Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK nepromijenjen što podrazumijeva implementaciju Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

“Stav Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u pogledu tog pitanja ostaje nepromijenjen, što podrazumijeva punu i potpunu implementaciju postojećeg Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, a svoje negativno mišljenje s detaljnom argumentacijom o predloženim izmjenama zakona, dostavili smo u redovnoj proceduri ministru unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kao i Stručnoj službi Vlade Zeničko-dobojskog kantona”, navodi se u odgovoru glasnogovornice Alić.

Zastupnik u Skupštini ZDK i član Komisije za nadzor rada policije pri Skupštini ZDK Ermin Čehić je kazao da je na sjednici Komisije održanoj 11. decembra prošle godine zatražio da se Skupštini ZDK predloži da u potpunosti implementira Zakon koji je Skupština u prošlom sazivu 2018. godine donijela, kada su većinu činili SDA, SBB i HDZ.

“Amandmanima na ovaj Zakon, koji je Skupština usvojila 2019. godine, predviđeno je da se odgodi primjena ovog zakona do 1. januara 2021.godine te da se od tada Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK počinje implementirati u cijelosti. To znači da se po odluci ovog saziva Skupštine ZDK taj Zakon već trebao početi primjenjivati. Primjena ovog zakona, kako je predviđeno odlukom Skupštine ZDK, dovela bi do depolitizacije policije, odnosno osiguranja pravne i finansijske neovisnosti policije. To bi u konačnici dalo veću mogućnost za kvalitetniji rad policije te veću sigurnost građana”, pojasnio je Čehić.

Također je naglasio da stanovnici ZDK moraju znati da su primjenu Zakona tražili OHR i Ambasada SAD-a te da je zbog odlaganja primjene ovog zakona Zeničko-dobojski kanton u negativnom kontekstu pominjan, čak i u redovnom izvještaju OHR-a na Savjetu sigurnosti UN-a.

“Dakle, neprimjenom ovog Zakona svrstali smo se uz rame sa Sjevernom Korejom, Iranom…. Posebno ističem da je od početka ove godine primjetan zastoj u implementaciji određenih projekata u našem kantonu, a koje su nam ponudile međunarodne organizacije. Taj zastoj vidljiv je i na razini komunikacija s međunarodnim organizacijama. Isto tako primjetne su i nagativne ocjene koje dobivamo od monitoring timova pa čak i domaćeg nevladinog sektora”, dodao je Čehić.

Pojašnjava da građani trebaju zastupnike u Skupštini ZDK upitati hoće li čitav kanton i stanovnici biti izloženi uskraćivanju projekata za poboljšanje kvaliteta života, hoće li svi snositi posljedice zbog toga što se ne primjenjuje doneseni Zakon čiju je implementaciju u konačnici OHR i Ambasada SAD u dva navrata zahtijevala.

“Skupština ZDK, bez odlaganja i dodatnih amandmana mora primijeniti u cijelosti već doneseni Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK kako je i predviđeno amandmanima iz 2019. godine. Sve u cilju da građani kantona ne budu taoci neodgovorne politike kroz uskraćivanje komunikacije i projekata koje implementira međunarodna zajednica”, zaključio je Čehić na kraju razgovora za Klix.ba.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno