Zenica

Škaljo: Više novca za nabavku ortopedskih pomagala te senzora i trakica za dijabetičare u ZDK-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (UOZZOZDK) usvojio je prijedlog Komisije za reviziju i evaluaciju Liste ortopedskih i drugih pomagala ZDK-a, čime su značajno proširena prava osiguranih lica koja imaju potrebu za ortopedskim pomagalima – potvrdio je Feni direktor te ustanove Omer Škaljo.

Skupština ZDK-a prošle je sedmice usvojila rebalansirani budžet te ustanove za 2022. godinu, koji je uvećan za 7,03 posto ili 16.538.450 KM te sada iznosi 235.383.450 KM, a iz sredstava uvećanih rebalansom dodatnih 600.000 KM opredijeljeno je za ortopedska pomagala.

-Uvažavajući prijedloge i potrebe svih članova Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK (KOOSI ZDK), UOZZOZD, s kojom imamo kontinuiranu i uspješnu saradnju, prihvatio je prijedlog da se dio novca iz rebalansa izdvoji i za ove potrebe. Tako će dijabetičarima za mjerenje šećera u krvi, umjesto 25, biti osigurano 50 trakica mjesečno. Oboljelim od dijabetesa 2, koji su na peroralnoj terapiji te koji do sada nisu imali pravo na trakice, obezbijedit će se po 25 trakica mjesečno. Omladini do navršenih 18 godina starosti, za nabavku Senzora za mjerenje glukoze u krvi, umjesto dosadašnje refundacije sredstava u iznosu od 100 KM, sada se odobrava puni iznos po plaćenom računu, a maksimalno do 250 KM – ističe Škaljo.

Ženama oboljelim od multiple skleroze, paraplegije i kvadriplegije odobrava se mjesečno 120 uložaka za inkontinenciju, dok će, napominje Škaljo, osiguranicima kojima su potrebne kese za urin sa ispustom biti obezbijeđivano po 15, umjesto dosadašnjih 12 kesa mjesečno. Stariji od 26 godina pravo na ortopedsku obuću imat će, po novim propisima, svake godine, umjesto dosadašnjih 24 mjeseca.

-U toku je formiranje cjenovnika za ortopedska pomagala te će doći do povećanja učešća ZZOZDK za nabavku određenih pomagala. Tako će za nabavku zračnih jastuka za sjedenje kod paraplegičara i kvadriplegičara te za nabavku standardnih invalidskih kolica na mehanički pogon za djecu sa tetraparezom sa dodatkom za držanje gornjeg dijela tijela, ZZOZDK sufinansirati u punom iznosu. Do sada smo nabavku tih pomagala sufinansirali samo jednim dijelom – napominje Škaljo.

Uvažavajući prijedloge KOOSI ZDK-a, dodaje Škaljo, UOZZOZDK je usvojio i odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju kriterija za upućivanje na banjsko-klimatsko liječenje.

-Odluka o slanju na banjsko-klimatsko liječenje sada će važiti četiri, umjesto dosadašnja dva mjeseca. Novina je i da se, po preporuci fizijatra, neurologa ili neuropedijatra, osobe oboljele od cerebralne paralize, mišićne distrofije i multiple skleroze mogu uz pratnju upućivati na banjsko-klimatsko liječenje u trajanju od 14 dana – istakao je Škaljo.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno